China Wijnland of Copycat?

We weten dat de Chinezen zeer geïnteresseerd zijn in wijn. Naast investeren, opkopen en zelf produceren, beginnen ze nu ook met het bouwen van wijnkelders. In Moutai heeft men de eerste echte diepe wijnkelder gebouwd. Je vraagt je dan direct af of ze dat van ons Europeanen hebben afgekeken. Gelukkig niet!

Al eeuwen worden er in Europa kostbare wijnen in mooi kelders bewaard, maar nu dus ook in China. In het verleden zijn er vondsten gedaan, waaruit is gebleken dat men in China toch al veel eerder aan de wijn was dan wij Europeanen. Er zijn zelf wijnkelders gevonden die terug gaan naar voor de jaartelling. Uit verschillende archeologische vondsten blijkt dat men in China eerder wijn leerde maken en bewaren dan in het huidige Iran, waar men rond 5400 voor Christus bier en wijn begon te bereiden.

china wijn

China wijnland en wijnmarkt

De wijnmarkt in China is, zoals vele markten in China, een snel groeiende markt. Het trekt vele avonturiers aan, maar ook serieuze investeerders over de hele wereld. Van het totale volume geconsumeerde wijn is, met ongeveer 90% marktaandeel, lokaal geproduceerde wijn tot nu toe het populairst. In het hogere segment zijn natuurlijk de bekende Cru’s zeer populair en daar betaald de rijke chinees grif voor. Immers geld speelt een belangrijke rol binnen de Chinese cultuur en zakendoen en men laat in de “rijke” kringen graag zien dat ze hier over beschikken.

Chinese producenten hebben echter een lange weg te gaan om de kwaliteit van geïmporteerde wijnen te evenaren (vandaar ook de diverse samenwerkingen met Europese wijnhuizen). Op het gebied van prijs is Chinese wijn op de eigen markt onverslaanbaar, waardoor importeurs genoodzaakt zijn zich op andere manieren te differentiëren.

Wijn wordt in China en Hong Kong via verschillende kanalen gekocht. De verschillende verkooppunten zijn voorzien verschillende segmenten. 
In China wordt het grootste deel van het totale volume wijn via de off-trade kanalen gekocht. Je moet dan denken aan supermarkten, warenhuizen, wijnspeciaalzaken en markten. Populaire andere verkoopkanalen (on-trade) zijn restaurants, bars en clubs.

De Wijnkelder

De Chinezen zijn zeven jaar bezig geweest met de bouw van de wijnkelder. Het bijzondere aan deze wijnkelder is dat deze de eerste wijnkelder in Changli is, die op natuurlijke wijze de temperatuur constant kan houden. Om wijn goed te bewaren moet de temperatuur laag zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de ontwikkeling van wijn, waardoor deze langer kan worden bewaard. Temperatuurschommelingen moeten uiteraard vermeden worden. Een constante temperatuur tussen 10° en 15°C is goed; 12°C is ideaal, zo ook in de Chinese kelder.

china wijnkelderGelegen op dezelfde hoogte als de bordeaux is China behoorlijk bezig om de concurrentie aan te gaan met de Franse wijnboeren. Het gebied staat al enige tijd in de belangstelling en kenners zeggen dat dit het beste gebied is voor wijnbouw. De wijnkelder is al  vanaf 12 augustus open en zal hopelijk succesvol zijn! Wij van wijnbloggers zeggen: Gan bij!!! (=proost)

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.