China uitgekeken op wijn uit de Bordeaux?

Chinese liefde over voor Bordeaux wijnHoewel de jaargang 2012 van wijnen uit de Bordeaux nu al worden omschreven als een aangename verassingen, zal dat de Chinezen niet overhalen om wijn uit de Bordeaux te kopen. Althans dat is de verwachting, want men verwacht voor het komende jaar een lage vraag naar Bordeaux wijnen door de Chinese consument.

Is de Chinese liefde voor Bordeaux wijn over?

China is momenteel de grootste afzetmarkt voor wijnen uit de Bordeaux, zowel in volume als in waarde, maar de verwachting is dat de Chinese consumenten afwachtend zullen zijn in het kopen van wijn uit het jaar 2012. Dit is het gevolg van het verlies wat veel Chinezen hebben geleden op Bordeaux wijnen uit 2010. De prijzen schoten toen flink omhoog, maar zakten ook weer snel toen de wijnen werden verkocht.”

Gary Boom, directeur van Bordeaux Index, zegt tegen het AFP: “Ze zullen 2012 niet aanraken. Ze hebben geleerd dat de prijs niet alleen kan stijgen, maar ook kan dalen. ”

Maar het is niet alleen de herinnering aan 2010 die de Chinezen wegdrijft van de Bordeaux. Volgens Wine Spectator heeft de Chinese president Xi Jinping de regering opgeroepen tot bezuinigingen en dan vooral op alle zaken die leuk zijn. Deze oproep tot bezuinigingen leidt nu tot een daling in de vraag naar de eerste wijnen uit 2012 die nu op de markt komen.

Chinese wijnconsument wordt volwassen

Ook begint de Chinese wijnmarkt volwassener, meer van waarde bewust en minder merk gedreven, waardoor de Chinese consumenten niet langer bereid zijn om heel veel geld neer te leggen en de hoge prijzen die de topchateaus voor hun wijnen vragen te betalen. Willen de topproducenten uit de Bordeaux de Chinese consumenten weer verleiden tot het kopen van hun wijnen dan zullen deze topproducenten hun prijsstrategieën moeten heroverwegen en bijstellen.

Volgens Wine Spectator zullen de Chinese consumenten hun aandacht gaan verleggen naar wijnen afkomstig uit Saint-Emilion, Pomerol en Lalande de Pomerol.

Bron: Wine Spectator, AFP

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.