Chenin Blanc of Steen?

Chenin BlancDe meeste consumenten kennen de Chenin Blanc druif waarschijnlijk onder de naam “Steen” of “Droë Steen” waaronder droge witte wijnen van de Zuid-Afrikaanse variant in de supermarkten veel worden verkocht. De kenners onder ons weten echter dat de Chenin Blanc zijn oorsprong heeft in het Franse Loiredal.

De Chenin Blanc heeft zijn oorsprong in de plaats Anjou in het Loiredal en was reeds bekend rond het jaar 1500 onder de naam Plant d’Anjou. Al vrij kort daarna werd de druif vernoemd naar het klooster in MontChenin. Zijn bleke kleur leidde tot de naam Chenin Blanc. In de Loire gaat de Chenin Blanc echter ook door het leven als Pineau. In Zuid-Afrika kwam men er pas in 1960 achter dat ‘hun’ grote witte druif genaamd Steen in feite de Chenin Blanc is.

De Chenin Blanc gedijt goed in koelere wijnklimaten. In Frankrijk is hij vooral te vinden in het westelijk deel van de Loire, dicht bij de Atlantische kust. Daarbuiten slechts op grote schaal in Californië en Zuid-Afrika waar de aanplant met zo’n 19.000 hectare het grootste ter wereld is.

De Chenin Blanc groeit goed, heeft gemiddeld grote trossen en relatief kleine en bleek gekleurde druiven. De druif is buitengewoon veelzijdig en kan wijnen voortbrengen die variëren van strak-droog tot zoet en zelfs mousserende Crémants. Kenmerkend is echter zijn hoge zuurgraad. De droge varianten hebben in geur en smaak elementen van citrusfruit, groene appel, bloemen, maar ook honing. De zoete versies ontstaan door edele rotting waarbij de druiven door een schimmel als het ware worden geperforeerd waardoor de druif indroogt en een hoger suikergehalte krijgt. De zoete wijnen hebben elementen van abrikoos, specerijen en noten en soms ook exotisch fruit en houttonen.

In Zuid-Afrika is de Steen jarenlang gezien en gebruikt als werkpaard die met z’n stevige zuurgraad als basis kan dienen in allerlei blends. Gelukkig zijn er ook producenten die mooie cépage-wijnen van de Steen maken.

Chenin Blanc of Steen?

Afgaande op kwaliteit in plaats van kwantiteit heeft de naam Chenin Blanc onze voorkeur.

2 Reacties
  1. Hoe oud mag een chenin blanc maximaal zijn (worden) om nog te drinken? Ik heb een fles chenin blanc gekregen die van 2008 is, echter op de fles staat dat het een klein avontuur is !!! Ik heb de fles geopend en geproefd,en……..het werd een avontuur voor mij om de smaak via de waterkraan weer weg te krijgen!!! Zeer zuur ,zuur met een afschuwelijke grondsmaak !!!

    1. De Chenin Blanc in Zuid-Afrika geeft wijnen met doorgaans minder zuren dan in Frankrijk. Doelbewust maakt men daar wijnen die het meest geschikt zijn voor onmiddelijke consumptie. De zoetereChenin Blanc kun je vaak langer bewaren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.