Wijn video Chateau Teyssier

Chateau TeyssierIn de wijn video van vandaag neemt James Cluer (Master of Wine) tijdens zijn rondreis door de Bordeaux een kijkje op Chateau Teyssier.

De geschiedenis van Chateau Teyssier in vogelvlucht

De geschiedenis van Chateau Teyssier begint eigenlijk pas in 1869 als historicus Jules Roy de boerderij, die Chateau Teyssier dan nog is, koopt. Deze Jules Roy verandert de boerderij in een wijngaard. Hij bouwt het Chateau en legt de wijngaarden aan en zo begint de geschiedenis van het chateau. Echt veel over de periode erna is er niet bekend.

Pas in 1994 wordt Chateau Teyssier meer chateau als Jonathan en Lynn Maltus het zwaar verwaarloosde chateau met 5 hectare grond kopen. Zij voeren gelijk allerlei modernisaties door. De wijngaard en de kelders worden gemoderniseerd, een twee wijnmakerij wordt gebouwd en er wordt meer grond in onder andere Saint-Sulpice-de-Faleyrens aangekocht. In 2008 koopt Maltus ook het oude Chateau Mazeret (6 hectare), dat grenst aan Château Angélus erbij.

Chateau Teyssier

Chateau Teyssier is gelegen op de rechterbank van de wijnstreek Bordeaux, in het departement Gironde, in de gemeente Vignonet. Chateau Teyssier bestaat uit verschillende wijngaarden die verspreid liggen in Vignonet en Saint-Sulpice-de-Faleyrens. De totale oppervlakte van al deze wijngaarden ligt rond de 30 hectare. Jaarlijks produceert het chateau zo’n 10.000 – 12.000 kisten wijn (900 tot 1100 hl wijn per jaar).

De wijngaarden van Chateau Teyssier

Wijngaard Destieu

Wijngaard Destieu is gelegen in Saint-Sulpice-de-Faleyrens en is 5,7 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 80% merlot en 10% Cabernet Franc. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van Chateau Teyssier, maar ook voor de Chateau Laforge.

Wijngaard Teyssier

Wijngaard Teyssier is gelegen in Vignonet en is 1,85 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 100% merlot. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van het gelijknamige chateau.

Wijngaard Labrie

Wijngaard Labrie is ook gelegen in Vignonet en is 4,4 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 85% merlot en 15% Cabernet Franc. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van Chateau Teyssier.

Wijngaard Largenbeau

Wijngaard Largenbeau is gelegen in Saint-Sulpice-de-Faleyrens en is 2,2 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 80% merlot en 20% Cabernet Franc. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van Chateau Teyssier.

Wijngaard Despagne

Wijngaard Despagne is gelegen in Saint-Sulpice-de-Faleyrens en is 9,05 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 85% merlot en 15% Cabernet Franc. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van Chateau Teyssier.

Wijngaard Le Boutail

Wijngaard Le Boutailis wederom gelegen in Saint-Sulpice-de-Faleyrens en is 2 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 85% merlot en 15% Cabernet Franc. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van Chateau Teyssier.

Wijngaard Grand Champ de Biche

Ook wijngaard Grand Champ de Biche is gelegen in Saint-Sulpice-de-Faleyrens en is 4,04 hectare groot. De wijngaard is aangeplant met 85% merlot en 15% Cabernet Franc. De wijngaard levert druiven voor het maken van de Grand Vin van Chateau Teyssier, maar ook voor de Chateau Grand Destieu.

De wijnen

Naast de grand vin van Chateau Teyssier worden er verschillende ander wijnen geproduceerd. Wijnen als Le Dôme (75% Cabernet Franc en 25% Merlot) met een jaarlijkse productie van 68 tot 90 hectoliter, Les Astéries (sinds 2004, gemaakt van 80% Merlot en 20% Cabernet Franc) met een jaarlijkse productie van 250 kisten (23 hl), Le Carré (sinds 2005, gemaakt van 88% merlot en 12% cabernet franc) met een jaarlijkse productie van 300 kisten (27hl), Clos Nardian Saint Aubin de Branne (vanaf 2000, gemaakt van 40% Sauvignon Blanc, 40% Sémillon en 20% Muscadelle), met een jaarlijkse productie van zo’n 33 kisten wijn, de eerder genoemde Château Laforge (sinds 1998, 90% Merlot en10% Cabernet Franc) en hiervan wordt jaarlijks zo’n 1500 tot 2000 kisten (140 tot 180 hl) wijn geproduceerd.

Wijnvideo James Cluer op Chateau Teyssier

James Cluer neemt een kijkje op Chateau Teyssier.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau Pavie
Chateau Coutet
Chateau Doisy-Vedrines
Chateau d’ Yquem
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux
Saint-Emilion

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.