Chateau Rieussec slaat dit jaar ook een jaartje over

Chateau Rieussec

Net als zijn buurman Chateau d’Yquem zal Chateau Rieussec geen jaargang 2012 uitbrengen. Althans geen jaargang van hun eerste wijn, Chateau Rieussec. Er zal wel een jaargang komen van de tweede wijn van dit chateau, Les Carmes de Rieussec. Volgens DBR (Domaines Barons de Rothschild) director Charles Chevallier is er niet voldoende, kwalitatief druivensap om dit jaar een eerste wijn te maken.  Dit is sinds 1993 de eerste keer dat Chateau Rieussec het maken van zijn eerste wijn een jaartje overslaat.

Hoe de oogst en kwaliteit per plaats kunnen verschillen

Dat Chateau d’Yquem en Chateau Rieussec niet met een jaargang komen, betekent niet dat de hele streek minder kwaliteit of druivensap heeft en over moet gaan tot het niet produceren van jaargangen van wijn. In het naburige dorpje Barsac is er meer optimisme over dit jaar. Al geven ze wel toe dat 2012 geen geweldig jaar is, het is zeker mogelijk lekkere en elegante wijnen uit deze jaargang te produceren. Ook Chateau Climens heeft laten weten een aantal hoge kwaliteit wijnen te kunnen produceren. Maar Barsac is niet de Sauternes en er is verschil in bodem. Zo zie je maar hoe in een klein gebied de uitkomst van een oogst verschillend kan zijn.

Chateau Rieussec

Chateau Rieussec is dus gelegen naast Chateau d’Yquem in de Sauternes. Het chateau is vooral bekend om zijn zoete, witte wijn en is volgens de classificatie van 1855 ook geclassificeerd als een Premier Cru. De wijngaard van Chateau Rieussec omvat 93 hectare grond is aangeplant met de druivensoorten  sémillon (90%), Cabernet Sauvignon (7%) en Muscadelle (3%). De Château Rieussec 2001 was geselecteerd als Wine Spectator’s Wijn van het Jaar  in 2004.

De geschiedenis van dit chateau gaat in ieder geval terug tot in de 18e eeuw. Chateau Rieussec was toen in handen van de monniken van Carmes de Langon, maar na de Franse Revolutie onteigend en openbaar verkocht.  Het chateau wordt dan gekocht door Mr. Marheilhac, die op dat moment ook de eigenaar is van een ander bekend wijndomein: Château La Louvière in Léognan.

Ten tijde van de classificatie van 1855 behoorde Chateau Rieussec toe aan Mr. Mayne en heeft tot aan 1984 een keur aan eigenaren gehad:  Charles Crepin kocht het rond het jaar 1870, Paul Defolie in 1892, Mr. Bannil in 1907, de Gasqueton familie (dan ook de eigenaren van Château Calon-Ségur in Saint Estèphe), de Amerikaan P. F. Berry (zwager van Vicomte de Bouzet) tijdens de oorlog, Mr. Balaresque in 1957 en Albert Vuillier in 1971.

In 1984 wordt het dan gekocht door de Domaines Barons de Rothschild (DBR), ook eigenaar van Château Lafite Rothschild en is nu ook nog steeds de eigenaar van Chateau Rieussec.

Bron: Decanter, website DBR Chateau Rieussec

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.