Chateau Pineraie 2009

De wijngaarden van Chateau Pineraie zijn eigendom van de familie Burc. Door de vondst van geschreven perkamenten, in het Latijn geschreven, blijkt de familie Burc al sinds het jaar 1435 landbezitters zijn rond de Cahors. Al zou men deze perkamenten nog niet geloven, bewijzen de daden van de wijngaarden tussen 1663 en 1838 dat zij daadwerkelijk de eigenaren van de wijngaarden waren.

Vanaf 1838 beheren vele generaties wijnboeren het familiebezit. Om er voor te zorgen dat nog vele volgende generaties van de wijngaarden kunnen genieten, wordt er met veel zorg naar gekeken.

Momenteel vallen de wijngaarden onder de hoede van (alweer) de 5e en 6e generatie van de familie.

Anne en Emmanuelle hebben besloten om met steun, hulp en nieuwe kennis bij te dragen tot het familiebedrijf. Deze 6e generatie kan bijdragen tot een verbetering van de productie en van de vinificatie. Ze verwachten er ook een beter resultaat mee te halen binnen de wijnwereld.

Wijngaard pineraie

Wijngaard

De wijngaard heeft een oppervlakte van 50 ha en heeft diverse bodemtypes wat de appellation karakteriseert. Verspreid over de Lot bestaat de ondergrond uit kalkstenen, rijke alluvium en de (kalkstenen)plateau, bedekt met mergel en klei.

Er zijn twee druivenrassen aangeplant op de wijngaarden. 85% bestaat uit Malbec en 15% is Merlot. Een tiental hectare ligt in Lacapelle Cabanac welke bestaan uit een kleibodem, klei kalksteen en hardtop vuursteen laag.

Het onderhoud van de wijngaard is gebaseerd op continue observatie van de toestand van de wijnranken. Elke tekortkoming wordt meteen op ingegrepen en behandeld om de wijngaard gezond te houden.

Het maken van de wijn

Alle druiven, geoogst bij hand of machinaal, worden met de hand gesorteerd. Per perceel wordt er gevinifieerd om de allerbeste kwaliteit te verkrijgen. Tijdens de alcoholische vergisting en maceratie wordt er dagelijks geproefd om een perfecte balans te krijgen in de wijn. De tanks zijn thermo-gereguleerd met behulp van een koelinrichting. Zo kunnen ze de temperatuur tijdens het gisten goed controleren. Deze apparatuur maakt het mogelijk om de vatting te verlengen met goede omstandigheden waarbij de temperatuur tussen 28 tot 30 C.

Om voor een goede opslag van de wijnen te zorgen, is de kelder volledig voorzien van airconditioning.

Soorten wijn

Pierre Seche du Chateau Pineraie
Deze komen van een jonge wijngaard en bestaat uit 85% Malbec en 15% Merlot.  De totale oogst wordt met de hand gesorteerd en de wijn rijpt niet op houten vaten.

Malbec du Chateau Pineraie
Deze wijn rijpt gedurende 12 maanden op eiken vaten en bestaat uit 100% Malbec

Chateau Pineraie
Deze wijn wordt gemaakt van druiven die met de hand, volgens strenge specificaties, worden geselecteerd. De wijn rijpt gedurende 12 maanden op eiken vaten en bestaat uit 85% Malbec en 15% Merlot. Deze wijn heeft alle typische kernmerken van een Cahors wijn. De wijn wordt zodanig bereid dat hij soepele tannine verkrijgt. Het rendement op dit gedeelte van de wijngaard is 45hl per ha.

lL’autentique van Chateau Pineraie
Deze wijn maakt deel uit van de onbetwiste kwaliteitswijnen. Hij bestaat voor 100% uit Malbec. De druiven komen van een oude wijngaard (5 ha) die gepland werd in 1920 op de derde terrassen op een gruisachtige, kiezelachtige kleiondergrond. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd om de kwaliteit van de druif te behouden. Sinds de oogst van 2002 wordt de wijn gedeeltelijk bereid in een okshoofd (groot wijnvat), daarna wordt hij gedurende 18 maanden gerijpt op eiken vaten (60-70% van deze vaten zijn nieuw).

 

Behaalde wijnprijzenchateau pineraie

Chateau Pineraie 2009 heeft in de Guide Hachet van 2012 een beoordeling van 2 sterren. Met in de neus rood fruit, zoethout, menthol en struikgewas. De wijnen hebben tannine, maar zijn zeer goed te drinken bij roodvlees en wild. In de Vin de France een beoordeling van 16,5 /20 en Concours des Vignerons Independants de France 2011 een zilveren medaille.

Te koop in Nederland

Deze wijn is te koop bij Henri Bloem en via internet en heeft een gemiddelde prijs van € 9,-.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.