Er was eens… Chateau Pierre-Bise

Chateau Pierre-Bise - wijngaardenZoals beschreven in mijn vorige artikel, heb ik samen met mijn vrouw Yolande enkele wijnboeren bezocht in de Anjou wijnstreek om hun nieuw gebottelde wijnen te proeven.

Hier een verslag over de tweede wijnboer die we bezocht hebben: Claude Papin en zijn zoon René, van het wijndomein Chateau Pierre-Bise.

Chateau Pierre-Bise

Chateau Pierre-Bise is gelegen in het hart van de appellation Coteaux du Layon, net iets ten zuid-westen van Angers, en beschikt over 54 ha aan wijngaarden die op een ecologische wijze worden bewerkt. Het wijndomein beschikt over schitterende percelen die recht geven op de communale appellations Coteaux du Layon Chaume, Beaulieu, en Rochefort, en de gerenommeerde appellations Quarts de Chaume en Savennières.

Zoals de meeste wijnboeren in de Anjou produceert Chateau Pierre-Bise ook rode en rosé wijnen, en een waanzinnige witte droge Anjou “Haut de la Garde”.

Claude Papin wordt beschouwd als één van de beste wijnboeren in de Loire regio, en is kenner bij uitstek van de diverse “klimaten” en “terroirs”. Daar vertelt hij dan ook graag over.

Net als voor de meeste wijnboeren in de Loire is 2012 een wijnjaar geweest met een zeer laag rendement. Meer dan 30% minder druiven dan gebruikelijk. Volgens de wijnboer zal de kwaliteit van de wijnen gewoon goed zijn.

Voor ons bezoek hebben we ons voornamelijk gericht op de droge en zoete witte wijnen van Chateau Pierre-Bise. Aangezien de wijnboer geen wijngist toevoegt bij de vinificatie van zijn wijnen en de fermentatie zijn natuurlijke beloop laat gaan, duurt de malolactische gisting lang tot zeer lang. Hierdoor zijn de geproefde wijnen uit 2011, 2010 en zelfs ouder.

Wijn proeven op Chateau Pierre-Bise

De wijnen die we geproefd hebben:

Chateau Pierre-Bise - Anjou “Haut de la Garde” 2010Anjou “Haut de la Garde” 2010
Eerst hebben we de Anjou “Haut de la Garde” 2010 geproefd. De 2009 editie kenden we al, we hadden dus enig vergelijkingsmateriaal. Deze wijn is uit duizenden herkenbaar.
Rijk en vol van smaak, geuren van appel, peer en lindebloesem. Dit alles met karakter. Een echte “Vin de terroir”.
De 2009 is misschien net iets spannender dan de 2010, maar het verschil is miniem.
Wijnliefhebbers, dit is echt een must! En dat voor relatief weinig geld. In Nederland is de 2009 verkrijgbaar voor nog geen 12 Euro. Bij de wijnboer is de 2009 trouwens uitverkocht!

Chateau Pierre-Bise - Savennières “Clos de Coulaine” 2011Savennières “Clos de Coulaine” 2011
Na de Anjou hebben we de “Clos de Coulaine” 2011 geproefd, een droge Savennières wijn met een fijne elegante smaak. De 2010 versie kenden we al.
Smaken en meningen verschillen. Ik ben gecharmeerd van het expressieve karakter van de 2011, daar waar Yolande het iets fijnere en iets subtielere karakter van de 2010 verkiest.
De Clos de Coulaine 2011 heeft een licht goudgele kleur, en heeft geuren van appel en witte bloemen. De 2011 is net iets krachtiger dan zijn voorganger. Een fruitige, evenwichtige, en vooral zeer smaakvolle witte wijn die niet zou misstaan bij snoekbaars of bij kabeljauw.
De wijnboer heeft nog enkele flessen 2010 over, maar niet veel. In Nederland is deze fles te koop voor ongeveer 15 Euro.

Coteaux du Layon Chaume 2010
De Coteaux du Layon Chaume van Claude en René Papin is onlangs geselecteerd door “InterLoire” InterLoire en is één van de wijnen die fungeert als ambassadeur van de Loire regio.
Dit heeft uiteraard mijn interesse gewekt om deze wijn dan ook eens te proeven.
Het is mijn eerste kennismaking met deze wijn.
Een zeer geconcentreerde evenwichtige zoete wijn. Een hoog suikergehalte goed gebalanceerd door de hoge zuurgraad van de Chenin Blanc druif. Zeer smaakvol. Duidelijk van een zeer hoog niveau.
Een wijn voor liefhebbers, kenners en, waarom ook niet, mensen die voor het eerst kennis willen maken met een grootse dessertwijn. Kan ook als aperitief of bij een “foie gras” gedronken worden.

Chateau Pierre-Bise - Coteaux du Layon Rochefort “Les rayelles” 2005Coteaux du Layon Rochefort “Les rayelles” 2005
De laatste wijn die we geproefd hebben is de cuvée “Les rayelles 2005”, een juweeltje, een nectar. Volgens Claude Papin is de oogst van de druiven van deze wijn wel heel bijzonder geweest. 100% van de druiven waren aangetast door edelrot, wat zelden voorkomt in de Loire regio. De oogst was zeer laat en precies op tijd binnen. De omstandigheden waren ideaal voor het produceren van een grootse, zeer geconcentreerde dessertwijn.
De natuurlijke fermentatie duurde maar liefst 3 jaar.

Monumentaal!
Het resultaat is een geweldige dessertwijn, misschien wel de beste die Claude Papin ooit heeft geproduceerd.
Een explosie van geuren en aroma’s: acacia, gegrilde amandel, kruidkoek, noten, en gekonfijte vruchten. Een mond vol plezier en een immense afdronk. Genieten!
Zelf vind ik deze wijn fantastisch bij een heerlijke romige artisanale Roquefort.
In Nederland is deze fles te koop voor ongeveer 20 Euro.

De wijnen van Chateau Pierre-Bise zijn complexe, uitzonderlijke wijnen voor aan tafel of waar je even rustig voor moet gaan zitten om echt te genieten.

In Nederland zijn de wijnen van Chateau Pierre-Bise online verkrijgbaar bij de Waanzinnige Wijnwinkel.

Voor de liefhebber: Hier is een Franstalige video waarin Claude Papin zijn wijnen presenteert.

P.S. De wijnboer heeft nog geen website. Volgens René Papin wordt hier aan gewerkt. 🙂

4 Reacties
  1. Beste heer Talens,

    Leuk om uw passie voor de wijnen van Papin te lezen. Het team van Divins heeft hem ook bezocht in 2007 en enkele van zijn wijnen naar Nederland gehaald. Kijk eens op http://www.divins.nl, daar vindt u onder andere de Anjou Schistes uit 2006, een Crément de Loire en Rose de Loire. Wellicht spreken de andere wijnen die wij aanbieden u ook aan.
    Wij zijn zelf liefhebbers en nemen wat meer af dan wij zelf consumeren en delen dat graag met mede wijnliefhebbers.

    Met vriendelijke groet,
    Robert van Tol

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.