Vandaag is James Cluer (MW), tijdens zijn rondreis door de Bordeaux, op bezoek bij Chateau Pichon Lalande. Alvorens we naar het filmpje toe gaan eerst wat meer informatie over Chateau Pichon Lalande. Chateau Pichon Lalande of Chateau Pichon Comtesse is de verkorte naam van Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Voor het leesgemak zullen wij de naam Chateau Pichon Lalande aanhouden.
Chateau Pichon Lalande is gelegen in Pauillac in de Bordeaux. Een chateau met een eveneens beroemde buurman, want het ligt naast Chateau Latour. De eerste wijn van het chateau, Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande werd met de classificatie van 1855 geclassificeerd als een Deuxième cru. Daarnaast voert het Chateau nog een tweede wijn; de Réserve de la Comtesse.
Chateau Pichon Lalande
Chateau Pichon Lalande heeft een oppervlakte van 75 hectare en op de wijngaard worden 4 verschillende druivenrassen verbouwd: Cabernet Sauvignon (45%), Merlot (35%), Cabernet Franc (12%) en de Petit Verdot (8%). De druiven worden verbouwd op wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Jaarlijks produceert Chateau Pichon Lalande zo’n 360.000 flessen wijn.
De geschiedenis van Chateau Pichon Lalande
Oorspronkelijk was Chateau Pichon Lalande samen met Chateau Pichon-Longueville-Baron (kortweg: Chateau Pichon Baron) één geheel, maar door vererving is het opgesplitst geraakt in twee verschillende chateaus.
Pierre de Mazure de Rauzan, een rijke handelaar uit Bordeaux kocht rond 1661 een aantal wijngaarden naast Chateau Latour op en begon daar het wijngoed: L’Enclos Rauzan. Als zijn dochter Thérèse zo’n 23 jaar later in het huwelijksbootje stapt met Jacques François de Pichon Longueville schenkt Pierre het aan zijn dochter en schoonzoon en begint de rijke geschiedenis van één van de grootste wijnchateaus van de Bordeaux.
De geschiedenis en de wijn zijn doordrongen van vrouwelijke invloeden. De Pichon Longueville baronessen, Thérèse de Rauzan, Germaine de Lajus en Marie Branda de Terrefort waren sterke vrouwen die alle drie goed de scepter wisten te zwaaien over de wijngaard in de periode tot aan de Franse Revolutie, die de familie, ondanks dat ze fervente aanhangers waren van de koning, weet te overleven.
Op 19-jarige leeftijd erft dan Baron Joseph de Pichon Longueville het wijngoed van zijn moeder Marie de Terrefort. Baron Joseph, die uiteindelijk tot zijn 90e heer en meester is op Chateau Pichon Lalande, loodst het Chateau door roerige tijden( 3 revoluties, 5 koningen, 2 republieken en een keizerrijk). Zijn inspanningen worden dan ook in 1855 bekroond met de classificatie van zijn wijn als een Deuxième cru. Al mag hij zelf dit heugelijke feit niet meer meemaken.
Vlak voor zijn dood in 1850 besluit Baron Joseph Chateau Pichon Lalande te verdelen onder zijn 5 kinderen (2 zonen en 3 dochters). Eén van zijn dochters, Virginie, besluit na de dood van haar vader in haar vaders voetsporen te treden en dat is gezien de tijd behoorlijk vooruitstrevend en blijk van een onafhankelijke geest. Naast haar eigen gedeelte van het wijngoed beheert ze ook de gedeeltes van haar twee andere zusters. Omdat Virginie ook echt op de wijngaard wil wonen, geeft zij opdracht om er een chateau te laten bouwen. Als dit zo rond 1860 klaar is, treedt ook de daadwerkelijke scheiding tussen het geërfde gedeelte van de zonen/broers en de dochters/zussen in. Vanaf 1850 hebben zij nog gezamenlijk wijn gemaakt, maar dat is in 1860 over.
Virginie heeft geen kinderen en laat het wijngoed na aan Elisabeth, de vrouw van haar neef Charles de Lalande. Maar het tij keert; ziektes onder de druiven zoals meeldauw, fraude en natuurlijk de Eerste Wereldoorlog en de enorme prijsdaling van wijn, maken dat Elisabeth Chateau Pichon Lalande moet verkopen. De nieuwe eigenaren, de gebroeders Edouard and Louis Miailhe, blazen nieuw leven in het chateau.
In 1978 wordt het stokje door de gebroeders doorgegeven aan May Eliane de Lencquesaing, de dochter van Edouard en onder haar leiding krijgt het woord cru een nieuwe betekenis. May Eliane investeert behoorlijk in het chateau en zorgt ervoor dat Chateau Pichon Lalande verder gemoderniseerd wordt. Deze May Eliane de Lencquesaing is als onvermoeibare reizigster en een waar Ambassadrice voor de wijnen van Bordeaux, steeds op zoek naar nieuwe afzetmarkten en zorgt ervoor dat de wereld weet dat haar wijn bestaat.
In 2007 besluit Madame de Lencquesaing om de toekomst van Chateau Pichon Lalande veilig te stellen tot verkoop van het Chateau en verkoopt het chateau aan Louis Roederer, wat op dat moment wordt geleid door Frédéric Rouzaud.
Wijnfilmpje Chateau Pichon Lalande
Tot slot het filmpje waarin James Cluer Chateau Pichon Lalande bezoekt. Mooie beelden en een indrukwekkend chateau! En dan moet ik natuurlijk niet de geweldig glascollectie die het chateau rijk is vergeten te vermelden. Heel mooi…
Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
De Bordeaux