Château Musar 2004, Békaa Valley Libanon

Château Musar is een naam die bij mij nog onbekend was. Château Musar..? Wijngaarden in Libanon? Het zegt mij allemaal niets! Gelukkig ben ik in het bezit van zeer goede vrienden met een brede wijnsmaak en kennis die altijd bereid zijn om een en ander uit te leggen. Zo ook Patrick, mijn vriend uit Zwitserland, die geduldig het verhaal doet van Château Musar. Samen genietend van de Château Musar 2004.

Château Musar 2004

Château Musar is een wijn uit Libanon en wordt gemaakt van de druiven: cabernet sauvigon, carignan en cinsault. Uiteraard rijpt de wijn 24 maanden op eikenhoutenvaten waarna de wijn nog minimaal 1 jaar in tanks en daarna pas de fles in gaat. Na 7 jaar worden de flessen de verkoop in gedaan. De wijn is dan wel jong want je kunt hem makkelijk nog 15 jaar bewaren. De oprichter en (oud) eigenaar van Chateau Musar is de markante Gaston Hochar. Wat begon als hobby is behoorlijk uit de hand gelopen. Vandaag de dag is zijn zoon Serge de eigenaar van de wijngaard.

De wijngaarden zijn gelegen in de Bekaa Valley (180 ha). Bijzonder is dat de bodems daarvan hoofdzakelijk kiezelhoudende kalk en kleibodems zijn en op ca 1000 meter hoogte liggen (koel dus). De Bekaa Valley kent geen koude winters met vorst, ook komen er bijna geen ziektes voor. De Bekaa Valley heeft lange zachte zomers, natte winters en een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Hierdoor rijpen de druiven langzaam.

De Bekaa Valley heeft een behoorlijk geschiedenis als het gaat om wijn. In de tijd van de Feniciërs werd er al wijn gemaakt en stond de regio bekend om zijn wijn. Ondanks de vele oorlogen is men daar wijn blijven verbouwen, ook tijdens de burgeroorlog. Naast rode druiven verbouwt Hochar ook witte druiven (obeideh en merwah). Hochar heeft de nodige onderscheidingen verdiend met zijn wijnen en zijn wijn heeft internationale bekendheid.

Wat proeven we?

Een bijzondere rode wijn, met een heldere roodbruine tint, de geur is gerijpt fruit zoals kersen, vijgen, kaneel, kruidnagel. De smaak is vol, rijp krachtig (zwart en rood fruit, pruimen, granaatappel, kersen) en eindigt soepel (zachte tannines)  en lang. Door voldoende zuurstof toe te voegen ervaar je na enige tijd weer een andere smaaksensatie. Ik durf te zeggen dat de wijn nog lekkerder gaat smaken, maar je moet er wel vanaf kunnen blijven…

Conclusie m.b.t.Château Musar 2004:

Ik mag mij gelukkig prijzen met mijn vrienden want de wijn is fantastisch. Uiteraard is het geen goedkope wijn. De prijs ligt tussen de 25,- en 28,- euro. Deze wijn is dus echt iets voor een speciale avond. Verder is het verstandig om de wijn te decanteren en in mooie glazen in te schenken.

http://www.josbeeres.nl/wijn/8541-chateau-musar-bekaa-valley-2004/      (euro 25,90)

http://www.margaretwines.com/chateau-musar/bekaa-valley/2004/rood    (euro 28,25)

http://www.mivino.nl/Chateau-Musar-Red-2003-p-16221.html                      (euro 26,75)

 

Filmpje over Château Musar

Château Musar 2004

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.