Wijnfilmpje: Chateau Mouton-Rothschild

Chateau Mouton Rothschild 2Mouton-Rothschild is één van de beroemdste wijnchateaus in Frankrijk. Chateau Mouton-Rothschild is gelegen in de Bordeaux, in Pauillac. Chateau Moutin-Rothschild ligt naast een ander beroemd wijnchateau, namelijk Chateau Lafite-Rotschild. En zoals de namen waarschijnlijk al doen vermoeden, zijn beide chateaus in handen van de familie Rothschild.

Chateau Mouton-Rothschild

Chateau Mouton-Rothschild is zo’n 20 hectare groot en de druivenrassen die er staan aangeplant zijn: Cabernet Sauvignon (83%), Merlot (14%) en Cabernet Franc (3%). De wijnen die hiervan gemaakt zijn: De Chateau Mouton-Rotschild en de tweede wijn Le petit Mouton de Mouton-Rotschild.

De geschiedenis van Mouton-Rotschild in vogelvlucht

Eigenlijk begint het allemaal met Mayer Amschel Rotschild, een Duitse handelaar die aan het einde van de 18e eeuw besluit om vier van zijn vijf zonen naar verschillende grote Europese steden te sturen. Salomon naar Wenen, Nathaniel naar Londen, Carl  naar Napels, James naar Parijs en de vijfde zoon Amschel bleef bij zijn vader in Frankfurt. De zonen zijn allen succesvol en begeven zich in de top van het toenmalige bedrijfsleven. In 1950 besluit Nathaniel zich in Parijs te vestigen en koopt Chateau Brane Mouton en verandert de naam gelijk in Chateau Mouton-Rothschild.

Chateau Mouton-Rotschild - PhilippePhilippe de Rothschild

De zonen van Nathaniel hebben weinig belangstelling voor het Chateau, dat dan al van grote klasse is en het duurt dan ook tot 1922 dat er aan het roer van het chateau weer iemand komt te staan, die vervuld is met passie. De, dan 20-jarige, Philippe de Rothschild, verliefd op het chateau neemt de taak op zich met de ambitie het tot zijn levenswerk te maken en de beste wijnen te maken die er zijn.

In 1855 krijgt de jonge Philippe gelijk al een teleurstelling te verwerken, want bij de classificatie van 1855 wordt zijn wijn geclassificeerd als een Deuxièmes cru. Dat is niet naar zijn zin en Philippe lobbyt en vecht vervolgens 20 jaar lang om in 1973 dan toch zijn felbegeerde classificatie van Premiers cru te verkrijgen. Overigens is dit de enige verandering in de classificatie van 1855 die de afgelopen 157 jaar heeft plaatsgevonden.

Naast een man van ambitie is Philippe een man van innovatie en hij voert een aantal belangrijke innovaties door op het chateau. Zo laat hij een enorme wijnkelder bouwen, lanceert hij een tweede wijn en start hij met   ‘entire chateau bottling’. Alles geschiedt dus vanaf dan op het chateau zelf. Van druif tot in de fles.

Mouton-Rothschild-carluHet chateau kent een aantal bijzondere jaren. Zoals bijvoorbeeld het jaar 1945. Net verlost van de Duitsers, brengt Philippe zijn wijn op de markt met op het etiket een grote V, van victorie. De etiketten van Mouton-Rothschild zijn sowieso altijd spectaculair en speciaal, want elk jaar heeft een speciaal ontworpen etiket. Hier begon Philippe mee toen hij in 1924 kunstenaar, Jean Carlu, te vragen een art deco ontwerp (met daarin verwerkt de pijlen uit het wapen van De Rothschild) te maken voor een etiket voor de oogst van 1924. Na Carlu volgen nog vele grote en bekende namen als: Salvador Dalí (1958) , Joan Miró (1969),  Pablo Picasso (1973), Andy Warhol (1975), Keith Haring (1988), Karel Appel (1994), Prins Charles  (2004) en de kleinzoon van Sigmund Freud (2006). Iedereen die een etiket ontwerpt, ontvangt daarvoor als dank 24 kistenwijn van het jaar, waarvan zij het etiket hebben ontworpen.

Philippe beperkt zich met het produceren van wijn niet alleen tot de Bordeaux en Frankrijk, maar kijkt verder en koopt wijngaarden in Chili en Californië.

De onderneming Baron Philippe de Rothschild SA bezit ook de wijngoederen Château Clerc-MilonChâteau d’Armailhac en Château Mouton Cadet in Frankrijk. Verschillende wijnen buiten Frankrijk zijn Opus One in de Verenigde Staten en Almaviva in Chili.

In 1988 overlijdt Philippe Rotschild en neemt zijn dochter Barones Philippine de Rotschild het stokje over van dit beroemde wijnchateau.

 James Cluer bezoekt Chateau Mouton-Rotschild

In het filmpje van vandaag neemt James Cluer (MW) een kijkje op Chateau Mouton-Rothschild.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Wijnfimpje Chateau Ducru-Beaucaillou
Wijnfilmpje Chateau Palmer
Wijnfilmpje Chateau Margaux
Wijnfilmpje Chateau la Louvière
Wijnfilmpje Chateau Smith Haut la Fitte
Wijnfilmpje de Bordeaux
Een parodie op Ilja Gort
De geschiedenis van wijn in Amerika
Wijnbouw in Californië


Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.