Chateau Mouton-Rothschild vs Domaine Mouton

Chateau Mouton-Rothschild

Waaraan denk je als je de naam Mouton hoort (als wijnliefhebber dan)? Al snel aan het wereldberoemde Chateau Mouton-Rothschild. Dat vinden ze bij Chateau Mouton-Rotschild ook en daarom € 410.000,- aan schadevergoeding van Domaine Mouton, een wijnhuis in de Bourgogne. Wijnhandelaar Laurent Mouton verkoopt zijn wijnen met de naam Domaine Mouton en zou daarmee, volgens Mouton-Rothschild profiteren van het prestige dat Chateau Mouton-Rothschild wereldwijd heeft. Wijnliefhebbers zouden kunnen denken dat de wijnen van Domaine Mouton behoren tot de wijnen van Chateau Mouton-Rothschild en dat is niet de bedoeling.

15 allerduurste wijnen ter wereld - Chateau Mouton Rothschild 1945Chateau Mouton-Rothschild

Mouton-Rothschild is één van de beroemdste wijnchateaus in Frankrijk. Chateau Mouton-Rothschild is gelegen in de Bordeaux, in Pauillac. Chateau Moutin-Rothschild ligt naast een ander beroemd wijnchateau, namelijk Chateau Lafite-Rotschild. En zoals de namen waarschijnlijk al doen vermoeden, zijn beide chateaus in handen van de familie Rothschild.

Chateau Mouton-Rothschild is zo’n 84 hectare groot en de druivenrassen die er staan aangeplant zijn: Cabernet Sauvignon (83%), Merlot (14%) en Cabernet Franc (3%). De wijnen die hiervan gemaakt zijn: De Chateau Mouton-Rotschild en de tweede wijn Le petit Mouton de Mouton-Rotschild. Jaarlijks produceert Chateau Mouton-Rotschild zo’n 500.000 flessen wijn. De premier cru classe 2011 kost rond de € 540 per fles. Bekend is het Chateau ook van de bijzondere etiketten die de wijnen jaarlijks krijgen. Deze etiketten worden ontworpen door bekende mensen zoals Salvador Dalí, Pablo Picasso, Andy Warhol, Keith Haring, Karel Appel (1994), maar ook Prins Charles ontwierp een etiket voor het Chateau.

Domaine MoutonDomaine Mouton

De familie Mouton uit de Bourgogne maakt nu al zo’n vier generaties lang wijn onder de familienaam, Mouton. Op een 30 hectare grote wijngaard produceert de familie Mouton al jaren wijn. Jaarlijks worden er zo’n 60.000 flessen Pinot Noir en Chardonnay geproduceerd en verkocht onder de naam Domaine Mouton. De duurste wijnen van dit Domaine kosten zo rond de 17, 50.

What’s in a name?

Chateau Mouton-Rothschild  beschuldigt Domaine Mouton dus van het meeliften op de bekende naam en wereldfaam van Chateau Mouton-Rothschild en eist daarom € 410.000 (verspreid over 3 jaar) van Domaine Mouton. Een eis die grote gevolgen heeft voor Domaine Mouton. Met een jaarlijkse productie van zo’n 60.000 flessen wijn, komt er jaarlijks zo’n € 700.000,- binnen bij Domaine Mouton, het betalen van zo’n bedrag zou volgens Laurent Mouton het einde betekenen van zijn bedrijf.

Wijnhandelaar Laurent Mouton en diens vader Gerard, die nog altijd betrokken is bij het bedrijf, snappen deze eis van Chateau Mouton-Rothschild niet echt. We voeren de naam al vier generaties en als we nu in de Bordeaux zouden zitten, dan zouden we de zorgen van Mouton-Rothschild nog kunnen begrijpen, maar wij zitten in de Bourgogne en ook nog eens in een hele andere prijscategorie: De premiers crus van Domaine Mouton worden voor maximaal € 17,50 verkocht.”

Laurent Mouton heeft aangeboden om de naam te veranderen in Domaine L Mouton, maar heeft daar tot dusver geen reactie op gehad van Chateau Mouton-Rothschild of diens advocaten.

flying-moutonChateau Mouton-Rothschild vs Flying Mouton

Al eerder in 2012 spande De Rothschild-groep een rechtszaak aan tegen het Nieuw-Zeelandse Osawa Wines, dat de wijn Flying Mouton produceert. Het etiket van de Nieuw-Zeelandse Flying Mouton zou te veel lijken op etiket van de Mouton Cadet.

De Mouton Cadet is één van de wijnen van Chateau Mouton-Rothschild. Het werd in de jaren ‘30 door het Chateau op de markt gebracht omdat men wijnen van mindere kwaliteit (dan de kwaliteit van de premiers crus) niet onder eigen naam op de markt wilde brengen. Mouton Cadet is uitgegroeid tot één van de bekendste Bordeaux AC merken ter wereld.

Chateau Mouton-Rothschild kreeg in deze zaak echter geen gelijk. Er werd geoordeeld dat het gebruik van ‘mouton’ (Frans voor schaap) een knipoog was naar de herkomst van de wijngaard van de Flying Mouton, die oorspronkelijk een wijngaard was….

Bron: Telegraph

Wel of geen gelijk?

Heeft Chateau Mouton-Rothschild gelijk dat het een schadevergoeding eist van Domaine Mouton, omdat dit Domaine zou meeliften op de naam en faam van het Chateau? Of zijn jullie het eens met Laurent Mouton die zegt dat zijn Domaine de naam al vier generaties voert en het duidelijk is dat het niet om wijn van het Chateau gaat, omdat de wijnen afkomstig zijn uit een heel ander wijngebied en zich ook in een ander prijssegment begeven?

Wat vinden jullie?

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.