Chateau Monbousquet deels verkocht aan Frans Pensioenfonds

Chateau MonbousquetDe eigenaren, Gerard en Chantal Perse, van Chateau Monbousquet hebben een gedeelte van Chateau Monbousquet verkocht aan een Frans Pensioenfonds.  Het pensioenfonds, dat anoniem wil blijven, verwerft hiermee een minderheidsbelang in het Chateau.

Chateau Monbousquet

Chateau Monbousquet (het landgoed en het kasteel) stamt uit de late 16e eeuw. De wijnbouw op dit Chateau is pas in de 19e eeuw op gang gekomen, toen Comte de Vassal-Montviel het landgoed met 40 hectare uitbreidde en daar op grote schaal wijnstokken op plantte.

In 1945 wordt, het dan sterk verwaarloosde chateau, gekocht door Daniel Querre die het Chateau restaureert en moderniseert. Zijn zoon Alain Querre zet deze trend voort en weet Chateau Monbousquet op de kaart te zetten als één van de bekendste niet-geclassificeerde wijnen van Saint-Emilion.

In 1993 wordt Chateau Monbousquet verkocht aan (de huidige eigenaar) Gerard Perse, een Franse miljonair en bekend van de supermarktketen Champion. Ook koopt Perse nog Chateau Pavie, Chateau Pavie-Decesse en Chateau La Clusière.  Perse werkt veel samen met de oenoloog Michel Rolland.

Chateau Monbousquet Grand VinIn 2006 wordt Chateau Monbousquet geclassificeerd als Grand Cru Classe in de Saint-Émilion classificatie.

Chateau Monbousquet omvat zo’n 32 hectare aan wijngaard en is aangeplant met de druivensoorten: Merlot (60%), Cabernet Franc (30%) en Cabernet Sauvignon (10%).

Jaarlijks produceert het Chateau gemiddeld 8300 kisten van haar Grand Vin Monbousquet.

Naast de Grand Vin Monbousquet produceert het Chateau ook nog een droge witte wijn, Château Monbousquet Bordeaux Blanc. Deze witte wijn wordt gemaakt van Sauvignon Blanc (55%), Sauvignon Gris (35%), Muscadelle (5%) en Sémillon (5%). De druiven van deze witte wijn staan allemaal aangeplant op 1 hectare. De jaarlijkse productie van deze witte wijn is gemiddeld 450 kisten.

Successierechten

Recent werd geschreven dat Gerard Perse gezegd zou hebben dat hij wel moet verkopen om zo het betalen van een enorme som aan successierechten te voorkomen als hij het eigendom van de verschillende Chateaus zou willen overdragen aan zijn kinderen. Het zou gaan om 70 miljoen euro aan successierechten. Chantal Perse zegt op  Decanter.com dat dit echter een onrealistisch bedrag is.

Bron: Decanter.com

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.