Château Maestricht, la saison culinaire

100Proef de smaak en passie van Maastricht en de Euregio

1 oktober t/m 30 november 2013
Maastricht en de Euregio staan in oktober en november centraal als dé locatie waar wijn, gastronomie en cultuur samenkomen. Tijdens ‘La saison culinaire’ wordt een smaakvolle agenda gepresenteerd met diverse workshops, proeverijen, speciale wijn-spijs diners en rondleidingen. Hét hoogtepunt van het oogstseizoen en deze gastronomische maanden is het event Château Maestricht (1-3 nov.), waarbij een deel van het Vrijthof omgetoverd wordt tot een 1000m2 groot gastronomisch proefparadijs. Tijdens de gastronomische vakbeurzen Folie Culinaire en BBB Maastricht in MECC Maastricht (7-9 okt) wordt het officiële startschot gegeven voor Château Maestricht ‘La saison culinaire‘. Het gastronomische seizoen zal op maandag 25 november op gepaste wijze worden afgesloten met de presentatie van de Michelin Gids Nederland 2014 in Maastricht.

Het event: Château Maestricht

1 t/m 3 november 2013
Het is bijzonder en uniek, dat zoveel wijndomeinen uit de Euregio zich op zo’n schaal tijdens één evenement presenteren. Dé kans om te genieten van Limburgse wijnjuweeltjes zoals de Pinot Noir, Riesling, Auxerrois, Müller-Thurgau en Pinot Gris. Ga met je ‘Château Maestricht’ glas in de hand langs verschillende wijnboeren uit Nederlands en Belgisch Limburg en stel je eigen wijnproeverij samen. De restaurantclub Les Tables zorgt voor de nodige culinaire actie in het Hanos Kooktheater. Op zondag vindt hier zelfs een heuse Nederland vs. België kookwedstrijd plaats tussen Robin Berben

(Café Sjiek) en sterrenchef Danny Vanderhoven.

Amuses, Euregionale streekproducten, Limburgse gerechten, kookboeken, workshops en een kleurrijk cultureel programma maken het culinaire feestje compleet.

Na het sluiten van de deuren van het Château Maestricht Vrijthof Paviljoen neemt de plaatselijke horeca in samenwerking met de restaurantclubs Les Tables en Maastricht Culinair het gastronomische stokje over en verspreiden deze verder door de stad. Zo kun je in de talrijke cafés en restaurants doorgaan met het proeven van de gastronomische hoofdstad Maastricht.

Download de Château Maestricht flyer met algemene informatie, randprogramma en een overzicht aan activiteiten >>

Meer informatie: www.chateaumaestricht.nl
Foto: credits Laurens Bouvrie

101Château Maestricht Menu & Vrijthof Spektakel

Tijdens Château Maestricht, la saison culinaire vinden er diverse smaakvolle initiatieven plaats. Onderstaand een aantal Château Maestricht Specials. 

 

Chateau Maestricht Menu 1 okt – 30 nov

Diverse restaurants van Les Tables en Maastricht Culinair serveren uiteenlopende Limburgse wijn-spijs menu’s met slow food producten. Het Château Maestricht menu verschilt per restaurant in prijs en aanbod. Van 1 t/m 3 november kunnen reserveringen doorgegeven worden bij de balie in het Château Maestricht Vrijthof paviljoen. Kijk voor meer informatie, de menu’s en mogelijkheden op de websites van de twee Maastrichtse restaurantclubs.
> www.lestables.nl www.maastrichtculinair.com

Streekgerechten Spektakel

1 okt-30 nov
De restaurants aan het Vrijthof verwennen je met de heerlijkste menu’s, borrelhapjes en wijnen, gemaakt met Limburgse producten. Je kunt terecht bij: Grand Café D’n Ingel, Fameuse The Italian Bite, In Den Ouden Vogelstruys, Il Bacaro, Restaurant Aux Pays Bas, Brasserie Britannique, Brasserie Monopole, Grand Café De Perroen, Basilica, Grand Café Nieuw Bruin en Eetcafé Rekko. Het ‘Spektakel’ verschilt per restaurant in prijs en aanbod.
> websites deelnemende restaurants

102Les Tables & Hanos Kooktheater

Tijdens Château Maestricht verzorgen de chef-koks van de restaurants die aangesloten zijn bij  Les Tables dagelijks kookdemonstraties op het Hanos Kooktheater.


Thema’s:

* Limburgse klassiekers: zuurvlees, tête de veau en bloedworst
* Diverse gerechten met Livar-vlees
* Wild en gevogelte in al zijn variaties
* Schaal- en schelpdieren
* Kazen met stroop, gelei, jams en dessertwijnen

Tijdstip / duur: elk uur, circa 30 minuten
Locatie: Hanos Kooktheater-Vrijthof Paviljoen
Prijs: De demonstraties zijn vrij toegankelijk. De gerechten kunnen tegen inlevering van
Châteaukes (varieert per gerecht) geproefd worden.

Foto: credits Laurens Bouvrie

103Jekerkwartier presenteert: Route du Vin

Hét Château Maestricht wijnmoment! 12, 19, 26 okt & 1-3, 9, 16, 23, 30 nov

Geniet elke zaterdag in oktober en november ‘en route’ op diverse locaties in het Jekerkwartier van een wijn van de Apostelhoeve in combinatie met een smaakvol ‘streek-hapje’. Koop de Route du Vin-5 rittenkaart voor € 15,- en geniet bij vijf verschillende locaties van een glas wijn inclusief een kleine ‘bite’.

> o.a. bij Café Forum, Stadscafé Lure, restaurant Il y a, Le Virage, Via Mucca en wijnrestaurant mes amis / 16:00-18:00 / € 15 – 5 glazen incl. hapje / Stempelkaart via VVV Maastricht en balie Château Maestricht Vrijthof paviljoen
www.jekerkwartier.com

104Wijnmakers Diner: Aan tafel met een regionale wijnmakers

Schuif aan tafel bij Wijnrestaurant mes amis
Doorlopend
Ontdek bij Wijnrestaurant mes amis de bijzondere regionale wijnkaart met een selectie van 12 lokale wijnboeren. Proef niet alleen deze wijnpareltjes, maar ontdek ook wie de desbetreffende wijn met veel passie maakt. Vanaf oktober staat elke maand een wijnmaker centraal en kun je tijdens het Wijnmakers Diner genieten van een overheerlijk 4-gangen menu met bijpassende wijnen van de aanwezige wijnmaker. Ontmoet o.a. Jaap van Rennes (wijnkasteel Genoels Elderen -Riemst) op 11 oktober en Stan Beurskens (Wijngaard Sint Martinus -Vijlen) op 15 november.

> Wijnrestaurant mes amis, / Wijnmakers Diner op specifieke data vanaf 19:00, totaalarrangement € 75,- incl. water en koffie

Download de wijnkaart >>
www.mesamis.nl

Foto: Annaline Doelen van Wijnrestaurant mes amis met Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus

105Brandslang Speciaalbier Special

Initiatief cafés Mestreechter Brandslang
3, 10, 17, 23, 31 okt & 1-3, 7, 14, 21, 28 nov Geniet elke donderdag in oktober en november en tijdens Château Maestricht bij de Mestreechter Brandslang cafés voor een gereduceerd tarief van een drietal Brand speciaalbieren met bijpassende bite.

> Cafés Mestreechter Brandslang / Reguliere openingstijden / € 10,- , 3 biertjes incl. hapje  www.mestreechterbrandslang.nl

Praktische informatie Event

Openingstijden
Donderdag 31 oktober Soirée Invitée – Talking Dinner met o.a. Limburgse wijnen.
Besloten, alleen toegankelijk met VIP-kaart: 19:00-23:00u
Vrijdag 1 november 11:00-19:00u
Zaterdag 2 november 11:00-19:00u
Zondag 3 november 11:00-19:00u

Locatie
Het Château Maestricht Paviljoen op het Vrijthof.

Entree
€ 3,- incl. goodiebag. Tevens ontvang je 1 Châteauke, waarmee je van een (Limburgse) wijn naar keuze kunt proeven. Voor de Soirée Invitée zijn een selectief aantal kaarten beschikbaar à € 95,- p.p. Deze zijn te bestellen via info@chateaumaestricht.nl .

Betaalmiddel
’t Chateauke à € 1,25.

Stel je eigen wijnproeverij samen
Gedurende het evenement wordt in het paviljoen het speciale Château Maestricht glas gratis ter beschikking gesteld. Het glas kent 2 maten, een ‘proefeenheid’ en een ‘genieteenheid’.

Deelnemers Château Maestricht

Er zullen in aanloop naar het evenement nog deelnemers bijkomen.

Wijndomeinen:

Wijngaard Sint Martinus, Wijngoed Thorn, Wijndomein Aldeneyck, Landgoed Overst Voerendaal, Wijngaard Apostelhoeve, Wijndomein Hoeve Nekum, Wijndomein Hoenshof, Schorpion, Domaine des Chauves-Souris uit Maastricht, Wijndomein de Stad Maastricht en alle overige bij de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois aangesloten leden > zie www.limburgsewijn.com

Food & beverage presentaties
o.a. Ralph Hagen Chocolatier, Van Melik Food Group & Van Melick Catering, DeliXL, Slow Food Limburg, Hanos, Semplice e Buono, Herderham, Le Salonard, Cooking Solutions Peter Ploum, Sligro, Slow food Limburg, Different C’s , Gemeente Eijsden-Margraten, La Ferme d’Artagnan, Almond Production Spain, Slijterij Bams (whisky), Sjinkerij De Bóbbel, Maison Blanche Dael, R55 Wienkontor, Lambert Smeets Wijnen, Sauter Wijnen, Thiessen Wijnkoopers en Brand Bierbrouwerij.

Tevens een aanbod in kook- en wijnboeken/magazines van Polare Maastricht, Media Groep Limburg, Cook Magazine en Chapeau! Magazine.

Volvo-Autobedrijf Biermans Maastricht-Heerlen toont tevens een aantal van hun nieuwste modellen.

Vrienden van Château Maestricht

Château Maestricht 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door:
Founders Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Centrummanagement Maastricht en VVV Maastricht. Partners restaurantclubs Maastricht Culinair en Les Tables. Hoofdsponsor Volvo Cars Nederland B.V.

Maastricht: Beleef elk seizoen
Waar het winterseizoen in het teken staat van de betovering van Magisch Maastricht, het voorjaar het kunstzinnige hoogtepunt DURING TEFAF presenteert en de zomer met Cultuurzomer Maastricht voor jong en oud bol staat met kleurrijke activiteiten, maakt Château Maestricht de 4-seizoenenkalender van de stad smaakvol compleet!

www.chateaumaestricht.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.