Château Maestricht, la saison culinaire

Château Maestricht 2014Lekkerbekken, foodies, kookgekken en fijnproevers opgelet!
Maastricht smaakt eigenlijk elke maand goed, maar in oktober en november is het voor ieders smaakpapillen bijna een must om een bezoek aan deze culinaire hoofdstad op het menu te zetten. De gastronomische hoofdstad Maastricht en Euregio staan namelijk van 1 oktober t/m 30 november centraal als dé locatie waar wijn, gastronomie en cultuur samenkomen. Gedurende ‘La saison culinaire’ wordt er 2 maanden lang een speciale, smaakvolle agenda gepresenteerd met diverse proeverijen, workshops, rondleidingen, bijzondere wijn-spijs menu’s bij Maastrichtse restaurants en nog veel meer culinair en cultureel vertier.

Hoogtepunt: Wijn & Food event Château Maestricht: 31 okt–2 nov 2014 | Vrijthof
Hét hoogtepunt van ‘La saison culinaire’. Dit bijzondere Limburgse wijn- en foodfestival is een must voor fijnproevers en wijnliefhebbers. 3 dagen lang wordt een gedeelte van het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot een gastronomisch proefparadijs, waar meer dan 50 regionale wijnboeren en makers van authentieke Limburgse ingrediënten de meest prachtige wijnen en smaakvolle streekproducten presenteren.

Ontdek van vrijdag 31 oktober t/m zondag 2 november de bijna 20 Maastrichtse en Euregionale wijndomeinen met meer dan 55 verschillende wijnen. Ook de rest van Europa is goed vertegenwoordigd: zo kun je genieten van o.a. Italiaanse, Griekse en Duitse wijnen.  Ga met je ‘Château Maestricht’ glas in de hand langs de verschillende wijndomeinen en -huizen en stel je eigen wijnproeverij samen. De chef-koks van de restaurants van Les Tables en Maastricht Culinair, HANOS én diverse standhouders verzorgen bij de AEG Cooking Club doorlopend kookdemonstraties, tastings en workshops. Speciaalbieren, Euregionale streekproducten, Limburgse gerechten en een cultureel programma maken het culinaire feest compleet.

Château Maestricht 2014Na het sluiten van de deuren van het Château Maestricht Vrijthof Paviljoen neemt de plaatselijke horeca in samenwerking met de restaurantclubs Les Tables en Maastricht Culinair het gastronomische stokje over en verspreiden deze verder door de stad. Zo kun je in de talrijke cafés en restaurants doorgaan met het proeven van de gastronomische hoofdstad Maastricht.

Start ‘La saison culinaire’
Van 6 t/m 8 oktober wordt in MECC Maastricht tijdens de gastronomische vakbeurzen Folie Culinaire en BBB Maastricht het officiële startschot gegeven voor Château Maestricht La saison culinaire. Als gastronomische bekroning presenteert Michelin de nieuwe Nederlandse Michelingids en de Nederlandse Michelinsterren voor 2015 op 17 november in Maastricht.

Specials op het menu

Van wijnproeverijen, speciale chocolade tastings en culinaire rondleidingen tot workshops, speciale wijn-spijs diners en een heuse ‘Maand van het Speciaalbier’. Maastricht biedt naast haar uitzonderlijke smakenpallet 2 maanden lang genoeg culinair vertier. Onderstaand een aantal tips die je beslist niet mag missen:

Route du Vin: Jekerkwartier
1 okt-30 nov:  elke wo t/m zo van 16.00-19.00uur
Hét Château Maestricht wijnmoment! Ontdek middels een unieke uitgestippelde wijnroute het Jekerkwartier in Maastricht. Geniet aan de hand van de wijnroute-rittenkaart bij vijf toonaangevende en sfeervolle locaties van een glas wijn met een passend hapje. De wijnen zijn speciaal geselecteerd door Wine Supply (powered by Vojacek).
> Via Mucca Wijnbar, Café Forum, Café De Pieter, Stadscafé Lure en Café Tribunal | wo t/m zo van 16.00 – 19.00 uur | 17,50 p.p. per locatie 1 glas wijn & bijpassend hapje |  Rittenkaart verkrijgbaar bij  VVV Maastricht, Wine Supply (powered by Vojacek – Tongerseweg 15) en Café Forum

De ApostelhoeveWijnrestaurant mes amis presenteert: Wijnmakersdag & -menu in okt & nov  
Ontdek bij Wijnrestaurant mes amis de bijzondere regionale wijnkaart met een selectie van 12 lokale wijnboeren. Elke maand staat een wijn(maker) centraal en kun je genieten van het speciale Wijnmakersmenu van desbetreffende wijnmaker. Okt: Wijngaard Apostelhoeve met Mathieu Hulst – Nov: Wijngaard St. Martinus met Stan Beurskens.

Doorlopend: Wijnmakers menu
Een maand lang kun je kiezen voor het speciale Wijnmakersmenu, dat in het teken staat van de wijnmaker van de maand.
> Wijnrestaurant mes amis  | € 39,50 p.p. met bijpassend 4 glazen wijnarrangement € 24,50

18 okt & 22 nov: Wijnmakersdag 
Breng tijdens de unieke  Wijnmakersdag een bezoek aan de wijngaard van de desbetreffende wijnmaker van de maand. Geniet eerst van een 3-gangenlunch bij Wijnrestaurant mes amis, met aansluitend een bezoek en rondleiding in de wijngaard en wijnkelder met wijnproeverij
>Start Wijnrestaurant mes amis / Wijnmakersdag op specifieke datum van 13.00-17.00 uur | 
€ 55,- p.p. Vooraf reserveren 043-3257866

Château MaestrichtChâteau Maestricht signature dish
1 okt-30 nov
Eat where the locals meet! De restaurants van Les Tables presenteren gedurende La saison culinaire een extra Château Maestricht signature dish bij een 3-gangen menu. De signature dish verschilt per restaurant. Bestel hier tevens de exclusieve Huiswijn Cuvee Les Tables. Van 31 oktober t/m 2 november kunnen reserveringen doorgegeven worden bij de balie in het Château Maestricht Vrijthof paviljoen. >lestables.nl 

Chocolade Pop-up Store
1-30 nov
Ontdek de wondere wereld van chocolade in de tijdelijke store van chocolatier Ralph Hagen . Naast een assortiment aan speciale pralines, exclusieve lekkernijen en zeer uitzonderlijke ‘single origin’ chocolades zijn er ook diverse proeverijen.
> Wycker Brugstraat 51 | Reguliere winkeltijden

Streekgerechten Spektakel
1 okt-30 nov
De Vrijthof restaurants presenteren heerlijke menu’s, borrelhapjes en wijnen, gemaakt met Limburgse producten. Locaties: Grand Café D’n Ingel, Fameuse The Italian Bite, In Den
Ouden Vogelstruys, Il Bacaro, Aux Pays Bas, Brasserie Britannique, Brasserie Monopole, Grand Café De Perroen, Basilica, Grand Café Nieuw Bruin en Eetcafé Rekko. Het ‘Spektakel’ verschilt per restaurant in prijs en aanbod
> websites deelnemende restaurants

Kijk voor een compleet overzicht van proeverijen, workshops, wijn-spijs diners, tastings, culinaire tours maar ook bijzondere exposities, muziek-, dans en filmvoorstellingen  en meer  op www.chateaumaestricht.nl

Château MaestrichtPraktische informatie Château Maestricht

Donderdag 30 oktober Soirée Invitée (besloten)
Talking Dinner met o.a. Limburgse wijnen. Alleen met VIP-kaart toegankelijk.
Tijd: 19:00-23:00u | € 95,- p.p. te reserveren via info@chateaumaestricht.nl 

Algemeen

Openingstijden: 
Vrijdag 31 oktober t/m zondag 2 november: 12:00-20:00u
Locatie: 
Het Château Maestricht Paviljoen op het Vrijthof.
Entree: € 3,- p.p.
Betaalmiddel: ’t Chateauke à € 1,25

Stel je eigen wijnproeverij samen
Gedurende het evenement wordt in het paviljoen het speciale Château Maestricht glas gratis ter beschikking gesteld. Het glas kent 2 maten, een ‘proefeenheid’ en een ‘genieteenheid’.

AEG Cooking Club
Tijdens Château Maestricht verzorgen de chef-koks van de restaurants van Les Tables en Maastricht Culinair, HANOS én diverse standhouders uiteenlopende kookdemonstraties, tastings en workshops.
Tijdstip/duur: elk uur van 13.00-19.00 uur, circa 30 minuten
Locatie: AEG Cooking Club in het Vrijthof Paviljoen
Prijs: De demonstraties zijn deels gratis toegankelijk. De gerechten kunnen, al dan niet tegen inlevering van Châteaukes (varieert per gerecht), worden geproefd.

De Apostelhoeve

Deelnemers Wijn(domeinen)
De Confrérie Des Chevaliers du Vin Limbourgeois met: Wijngaard Apostelhoeve | Chateau Gilbert |
Clos d’Opleeuw | Domein le Coq Frisé | Wijnkasteel Goenoels- Elderen | Wijngaard Hoeve Nekum | Wijndomein Hoenshof | Wijngaard St. Martinus | Landgoed Overst Voerendaal | Wijndomein de Planck | Domaine Schorpion | Domein Steenberg | Domein de Wijngaardsberg

Daarnaast kun je ook genieten van: De wijnen van Wahlwiller Wijndomein, Wijndomein Landgoed Ceres, Wijndomein Aldeneyck, Wijngoed Thorn en wijnhuis Sauter Wijnen, de Italiaanse kwaliteitswijnen van Slow Wine, de wereldwijnen van Vin Munnen, de Duitse wijnen van Weinwunder, de Griekse wijnen van Hermes GP, de exclusieve biologische wijnen van Ruyters & de Koning, de veelzijdige wijnen van Wienkontor en de prachtige Johaniter wijnen van Wijn uit Maastricht (WUM).

Daarnaast diverse food & beverage presentaties van o.a 
Adriaan de Smaakmaker | Bakkerij Koos van Eijndhoven  | Bams Drankenshop | Blanche Dael | Coffeelovers | Brand Bier| Hanos Heerlen/Valkenburg | Duvel Moortgat | Hello Fresh | Herderham | Hermes GP | Le Bon Choix met proeverij van Livar en Angus| Philedelphia Roomkaas | Puraloca | Ralph Hagen Chocolatier | Le Salonard | Semplice & Buono | Sjinkerij de Bóbbel  | Van Agtmaal Walnotenolie

Proef daarnaast via twee bijzondere collectieve presentaties van de smaakvolle gemeentes Eijsden Margraten en Lanaken.

Tevens is er een aanbod in kook- en wijnboeken/magazines van Boekhandel Dominicanen, Media Groep Limburg en Chapeau Magazine. En Volvo-Autobedrijf Biermans Maastricht-Heerlen toont een aantal van hun nieuwste modellen.

Jean-Pierre Geusens>> Zo smaakt het bij de buren

Het proeven en genieten houdt echter niet alleen op bij de stadsgrenzen van Maastricht. Château Maestricht zet dan ook met veel liefde smaakvolle tips vanuit de Euregio op de menukaart. Onderstaand een aantal suggesties.

Elke zondag Markt van Aubel (B)
Euregionale zondagsmarkt met gastronomische specialiteiten en verse producten van het land van Aubel> Aubel / 8:00-13:00 / Gratis

27 & 28 sep > 15e Wahlwiller Wijnfeest
Met o.a. heerlijke streekwijnen, hapjes en rondleidingen door de wijngaarden > Wahlwiller / 11:00 / Gratis

3 okt-15 nov > Château Fauquemont
Het culinair seizoen in Valkenburg. Ruim een maand lang zal Valkenburg weer het domein zijn van edele kasteelheren en charmante hofdames, met diverse evenementen en culinaire hoogstandjes.  > Valkenburg / info prijzen en tijden: chateau-fauquemont.nl

18 & 19 okt > Hasseltse Jeneverfeesten (B)
De lekkerste jenevers, culinaire hoogstandjes en Hasseltse specialiteiten op smaak gebracht met muziek, folklore en straattheater > Hasselt

31-3 nov > Winefair (B)
Wijnbeurs met ruim uiteenlopende standhouders, prachtige wijnen en smaakvolle, culinaire hapjes. Op zaterdag en zondag voor publiek geopend > Cultureel Centrum Lanaken / 14:00-21:00 / € 10,- incl. proefglas, degustatie wijnen en programmaboekje

13-23 nov > Week van de Smaak Vlaanderen (B)
Het culinaire erfgoed, de smaakcultuur en voedingsmiddelen uit Vlaanderen staan centraal. Geniet in o.a. restaurants, bedrijven, bibliotheken en musea van de lekkerste hapjes en drankjes > Div. locaties, prijzen en activiteiten

Culinaire Stadswandeling

– persbericht –
Credits foto’s: Jean-Pierre Geusens – Focuss 22

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.