Chateau Lamartine (Expression 2008)

Chateau Lamartine -1Chateau Lamartine, een familiebedrijf, heeft een eeuwenlang traditie op de terrassen van de Lot-vallei. Het gebied heeft de Gallo-Romeinse periode, de verwoestingen van de oorlog en de Phylloxera-aanval in 1878 overleeft. Sommige planten hebben dit alles overleefd door de liefdevolle verzorging, in 1920, van eigenaar Edouard Serougne. Sinds dat moment heeft de wijngaard vooruitgang gemaakt en in 1930 heeft de wijngaard zich volledig hersteld. De eigenaar motiveerde een paar collega’s en richtte de eerste vakbond op ter verdediging van de Cahors-wijnen.

De woning van de eigenaar van Chateau Lamartine is gebouwd op de plaats van een oude eik en de legende zegt dat de samenkomst van de plek en de mooie Martine, naast een paar flessen rosé, de productie heeft geconcentreerd en de wijn meer expressie heeft gegeven.

Zoals ik al eerder heb besproken zijn de Cahors wijnen stevig en tanninerijk. Eigenaar Alain Gayraud van Chateau Lamartine heeft er voor gezorgd dat zijn wijnen toegankelijker zijn, mits je ze wel de tijd geeft.

Chateau Lamartine-2De wijngaard van Chateau Lamartine ligt in het westelijk deel van de Cahors en heeft gematigde Atlantische invloeden waardoor de druiven gelijkmatiger rijpen. De methode om tijdens het rijpingsproces kleine hoeveelheden zuurstof toe te dienen, waardoor de tannine zachter worden en de stevige smaak versoepelt, ook wel micro bullage genoemd, wordt gebruikt op deze wijngaard.

De wijngaard is gelegen in het westen van de appellation en neemt een bijzondere plaats in, in de wijngaarden van de Cahors.

Eigenaar Alain Gayraud is voorstander van vroege borging van druiven en regelmatigheid van de wijnen. De 35 ha die op het zuiden liggen, maken het een prestigieuze wijngaard op een bevoorrechte streek. Omdat eigenaar Alain Gayraud voorstander is van ethische agro-ecologische grondbewerking, resulteert dit in wijnstokken die veel mineralen uit de bodem halen en dat zorgt weer voor complexe wijnen.

Chateau Lamartine -3De bodem bestaat uit:

60% klei en kalksteen
20% klei leem
20% kalksteen.

Chateau Lamartine gebruikt moderne thermo gereguleerde en aangepaste technieken en in combinatie met Frans nieuwe eiken vaten, zorgt dit voor één van de beste wijnen van de appellation.

De maceratie duurt 35 dagen, aan het eind van de gisting wordt de micro-bullage toegepast. Dan wordt de wijn nog 22 maanden op fust gerijpt.

De beoordelingen zijn goed voor de wijnen van Chateau Lamartine. We zetten ze er een paar op een rijtje:

Guide Hachette R. Parker Prijs
Chateau Lamartine 16,5/20 89/100 € ± 11, –
Bijzondere Cuvee 16,5/20 91/100 € ± 15, –
Expression 16,5/20 91/100 € ± 30, –

Chateau Lamartine - Chateau Lamartine Expression 2008Chateau Lamartine Expression 2008

De wijn die we vandaag gaan proeven is de Chateau Lamartine Expression 2008. Het is een wijn die van 100% malbec. De druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken en hebben een laag rendement. Vervolgens wordt de wijn gerijpt op nieuw eiken fusten.

Chateau Lamartine Expression 2008 is een wijn met een complexe neus, zoals veel blauwe bessen, kersen, houttonen, inkt, aardse tonen, menthol vanille en rozen.

De kleur is mooi diep donker rood tot zwart, en heeft een mooie viscositeit, blijft ook mooi in het glas hangen. De smaken zijn vol met zachte tannine, cederhout, kersen, koffie, caramel.

Ga je dit drinken bij de gerechten uit die streek, zoals confit de canard dan krijg je ook nog de drop en chocolade in de smaak. De wijn smaakt ook heerlijk bij een rund- of lamsvlees of krachtige wildschotels.

Een heel mooie warme wijn. Wij hebben deze wijn in 2010 gekocht en zou nog tot 2020 te drinken zijn, wat volgens mij heel goed kan.

Waar kopen we de Chateau Lamartine Expression 2008?

Chateau Lamartine Expression 2008 is in Nederland te koop bij:

Jos Beeres Wijnkoperij Groningen
Oude Boteringestraat 66
9712 GN  GRONINGEN

Of:

Jos Beeres Wijnkoperij Terschelling
Burg. Swaanstraat 6
8881 AH  WEST TERSCHELLING
email: info@josbeeres.nl

Andere artikelen van Dimph vind je hier...

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.