Wijnfilmpje Chateau la Louvière

Chateau La Louvière

In het filmpje van vandaag neemt James Cluer (MW) ons mee op bezoek bij Chateau La Louvière, gelegen in Pessac-Léognan. Pessac-Léognan is een regio in de Bordeaux en ligt zo’n beetje tegen de stad Bordeaux aan. De noordelijke wijngaarden van de Pessac-Léognan zijn al omringd door zuidelijke wijken van de stad. Deze regio beschikt over een Appellation d’origine controlée. De Pessac-Léognan is beroemd om zowel de rode als de witte wijnen.

Pessac-Léognan is te verdelen in 8 gebieden:

Chateau La Louvière

Chateau La Louvière is sinds 1965 in handen van André Lurton. Andre Lurton is een bekend figuur in de Franse wijnwereld en heeft naast Chateau la Louvière ook nog andere chateaus in bezit. De Andre Lurton Group omvat in totaal 630 hectare aan wijngaarden, waarvan er 264 gelegen zijn in Pessac-Léognan (de geboortestreek van André Lurton).

De geschiedenis van het chateau gaat terug naar 1476 wanneer de eerste wijnstokken worden aangeplant op een stukje land genaamd La Lobeyra. De wijngaard is dan in handen van de familie Guilloche. In 1618 wordt Chateau la Louvière verkocht aan Arnaud de Gasq, abt van Abdij Saint Fermé die het op zijn beurt weer weggeeft aan Bruno van Keulen.

De monniken doen veel goeds voor het vervallen chateau. Ze knappen het op en leggen zich toe op het maken van wijn. Zowel rood als wit. In 1789, als alle kerkgrond na de Franse Revolutie onteigend wordt, wordt Chateau la Louvière gekocht door wijnhandelaar Jean-Batiste Mareilhac. De Jean-Batiste zet een “modern ”chateau neer. Het chateau wisselt daarna nog een aantal keren van eigenaar om in 1965 in handen te komen van de huidige eigenaar, André Lurton.

Het chateau is een dergelijk 61 hectare groot. 48 hectare is daarvan bestemd voor rood en daarvoor zijn de voornaamste druivenrassen: Cabernet Sauvignon (64%), Merlot (30%), Cabernet Franc (3%) en de Petit Verdot (3%).

13,5 hectare is bestemd voor wit en daarvoor zijn de belangrijkste druivenrassen: Sauvignon Blanc (85%) en Sémillon (15%).

Het wijnfilmpje Chateau La Louvière

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Wijnfilmpje Chateau Smith Haut la Fitte
Wijnfilmpje de Bordeaux
Een parodie op Ilja Gort
De Wijnoogst; wanneer oogst je?
Een jaar in de Bourgogne
De geschiedenis van wijn in Amerika
Wijnbouw in Californië

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.