Chateau Haut-Monplaisir

chateau haut plaisirChateau Haut-Monplaisir is gelegen in het oosten van de Cahors wijnstreek in de plaats Lacapelle-Cabanac. Het chateau is al enkele generaties eigendom van de Familie Fournié. De wijngaarden zijn op dat moment 20ha groot en bevinden zich op het derde terras van de Cahors.

De historie van Chateau Haut- Monplaisir

 • Tot 1998 produceerde het Chateau een middelmatige wijn.
 • In 1998 heeft dochter Cathy de zaken overgenomen, die haar wijnkennis heeft opgedaan bij Pascal Verhaeghe, eigenaar en wijnmaker van Chateau Cèdre.
 • Binnen enkele jaren is Cathy er in geslaagd om wijnen van topkwaliteit te produceren en heeft sindsdien uitstekende beoordelingen en talloze persvermeldingen.
 • Sinds januari 2009 zijn ze overgegaan op biologische wijnproductie.
 • Uitbreiding van de wijngaard naar 28,5 ha

De wijngaard is opgebouwd uit 25,5 ha voor AOC Cahors bestaande uit 22,5 Malbec en 3ha Merlot. 3 ha voor Vin de Pays du Lot, bestaande uit Cabernet Franc, Chardonnay, Viognier et Loin de l’oeil.

Loin de l’oeil

De Loin de l’oeil – vaak verbasterd tot Len de l’en – is een inheemse druif uit de Franse regio Gaillac. Alleen hier, in de Franse Sud-Ouest, vind je deze karaktervolle kwaliteitsdruif. Hij geeft stevige, zachte en fruitige witte wijn.

‘Ver uit het oog’, zo kun je Loin de l’oeil vrij vertalen. Niemand weet zeker hoe deze druif aan die bijzondere naam gekomen is. Waarschijnlijk omdat de druiven relatief ver van het de oksel (het ‘oog’) van de steel groeien. Vast staat dat je hem niet vaak in het oog zult krijgen. Want de Loin de L’oeil is schaars. In de negentiende eeuw was 30% van de wijngaarden in Gaillac er nog mee aangeplant. Dat percentage is in de loop der tijd flink geslonken. Zolang hij is voorgeschreven als ingrediënt van de witte AOC Gaillac, zal de Loin de l’oeil nooit uitsterven. Hoewel, officieel mogen de wijnmakers uit Gaillac hem sinds 2007 inruilen voor Sauvignon Blanc. Sommigen zijn daar blij mee, want de Loin de l’Oeil is gevoelig voor rot. Gelukkig houden de meesten vast aan de eeuwenoude tradities van de regio.

Bezoekje aan Chateau Haut-Monplaisir

Zoals ik eerder schreef gaan we regelmatig wijnhuizen bezoeken en deze hoorde daar ook bij. De dag dat we hiernaar toe reden was het weer matig en onderweg kwamen we een man tegen die in de wijngaarden aan het werken was. Wij stopten en maakte een praatje met hem en het bleek de vader van Cathy te zijn. Wij vertelden dat we naar het Chateau zouden gaan om wijnen te kopen, wat door hem werd gewaardeerd. Daar aangekomen werden we heel hartelijk ontvangen en mochten alle wijnen proeven.

De wijnen die door Chateau Haut-Monplaisir worden geproduceerd vallen in verschillende kwaliteiteitscategorieën:

  1. Vin du Pays du Lot in wit van Chardonnay en Viognier.
  2. Vin du Pays du Lot rosé van Cabernet Franc en Merlot
  3. Cuvée Tradition van 100% Malbec
  4. Cuvée prestige deze wordt gemaakt van stokken die meer dan 35 jaar oud zijn en die 15 tot 20 maanden op houten vaten worden geouderd.
  5. Pur Plaisir is een bijzondere wijn die ook van stokken van 35 jaar oud is gemaakt maar een zeer lage opbrengst heeft van 25 tot 30 hl per ha. 100% Malbec en geouderd in houten vaten van 500 liter.

Hieruit natuurlijk weer een keuze gemaakt waarvan we een wijn bespreken.

Chateau Haut-Monplaisir 4Vandaag proeven we de Chateau Haut-Monplaisir cuvée Prestige 2007

In de neus heeft deze wijn een volle kruidige neus met zwart fruit tonen en in de smaak komen deze allemaal terug, je proeft ook de blauwe bessen, kersenbonbons en kruiden. Alles bij elkaar dus een warme zwoele wijn die goed te combineren is bij magret en confit de canard, maar ook bij wild en geitenkaas.

Waar te koop:

De Cuvée tradition van Haut-Monplaisir is te koop bij Albert Hein wat zeer opvallend is omdat er bijna geen Cahors wijnen in Nederland te verkrijgen zijn. De prijs is rond de €10,-.

De Cuvée Prestige van Haut Monplaisir is te koop via TasteWine@home.be en kost tussen de € 11,- en € 15,- .

  Alle artikelen van Dimph vind je hier...

1 Reactie
 1. De wijnen van Chateau Haut-Monplaisir zijn vooral te krijgen bij Cave de Wittenberg te Beek (L.) Dit wijnhuis importeert alle kwaliteiten reeds sinds de jaargang 2001. Vele jaargangen (2003-2004-2005-2006-2007-2008-2009 en 2010) zijn nog op voorraad. Zowel de Tradition, de Prestige en de Pur Plaisir. Ik vind de wijn van dit chateau dan ook tot de absolute top van de Cahorswijnen behoren en dat is bijzonder te danken aan de oenoloog Pascal Verhaeghe, die ook de wijnen op Chateau du Cedre maakt. Eveneens een topper.
  Met het najaar in het verschiet zijn het vooral echte wildwijnen… Zeer aan te bevelen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.