Chateau d’Yquem, dit jaar even niet!

Chateau d'YquemSchreven we vorige week nog dat Harrods een collectie van Chateau d’Yquem voor 1 miljoen pond verkoopt, deze week is er wederom nieuws van Chateau d’Yquem. Maar dan beduidend minder leuk nieuws, want het Chateau d’Yquem heeft bekend gemaakt dit jaar over te slaan. Een domper voor alle fans en liefhebbers van het beroemde Chateau d’Yquem uit de Bordeaux.

 

Financiële tegenvaller voor Chateau d’Yquem door regenval

De keuze om een jaargang over te slaan, zal het Chateau niet licht gevallen zijn. Het overslaan van een jaargang kost al snel tientallen miljoenen en is dus een behoorlijke tegenvaller. Maar wat moet je anders… Als producent van topwijnen, zoals Chateau d’Yquem is, kun je je niet veroorloven om wijnen van mindere of slechte kwaliteit op de markt te brengen. De vele regen die het afgelopen jaar in Sauternes in de Bordeaux is gevallen, heeft ervoor gezorgd dat de druiven niet voldoen aan de maatstaven van dit chateau. De rottingen van de druiven is door de regen niet goed verlopen en de kwaliteit van de druiven is hierdoor nier goed genoeg en slechte druiven zorgen nu eenmaal voor slechte wijn. En slechte wijn, dat wil je niet als beroemd Chateau.

Het overslaan van een jaargang kwam al eerder voor bij Chateau d’Yquem. Negen keer eerder besloot Chateau d’Yquem tot het overslaan van een jaargang. De laatste keer was in 1992.

chateau dyquem - sauternesChateau d’Yquem

Chateau d’Yquem ligt bij het Franse dorpje Sauternes in de Bordeaux en is ongeveer 102 hectare groot. Ooit behoorde het Chateau tot het Britse koninkrijk. Het chateau behoorde toe aan  Eleonora van Aquitanië die getrouwd was met  koning Hendrik II van Engeland. Met het einde van de honderdjarige oorlog behoorde het chateau weer tot Frankrijk.

Chateau d’Yquem maakt onderdeel uit van de LVMH-groep (Louis Vuitton Moët Hennessy), die wel meer grote wijngaarden en champagnemerken onder zijn hoede heeft.

Château d’Yquem staat vooral bekend om zijn zoete witte wijnen. De wijn wordt gemaakt van sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door nobele rotting verkrijgt de wijn een unieke zoetheid.

De wijn van dit chateau neemt een bijzondere positie in, omdat het de enige wijn is in Sauternes die zich een Premier Cru Supérieur mag noemen. De wijnen van dit chateau zijn dan ook aan de prijzige kant. Maar zo ook extreem duur als de 2 flessen wijn (zie onderstaande foto) die voorkomen in de Top 15 allerduurste wijnen ter wereld, nu ook weer niet. 😉

Dure Wijnen Chateau d'Yquem
Links: Château d’Yquem 1787 – 100.000 dollar
Rechts: Chateau d’Yquem 1811 – 117.000 dollar

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.