Wijnfimpje Chateau Ducru-Beaucaillou

Chateau Ducru-BeaucaillouIn het filmpje van vandaag neemt James Cluer (MW) ons mee op bezoek bij  Chateau Ducru-Beaucaillou in Saint-Julien. Dit geweldig mooie chateau in victoriaanse stijl kun je zo plaatsen in het sprookje van Assepoester. Het chateau heeft schitterende tuinen, stallen en is gebouwd bovenop de wijnkelders.

Het chateau is gelegen op een landgoed van 245 hectare. 100 hectare hiervan wordt gebruikt voor de wijnbouw. Op de wijngaard zijn de druivenrassen Cabernet Sauvignon (79%) en Merlot (30%) aangeplant en staan op wijnstokken van meer dan 40 jaar oud.

Op het Chateau Ducru-Beaucaillou worden twee wijnen gemaakt. De Chateau Ducru-Beaucaillou en La croix de Beaucaillou. Deze laatste tweede wijn wordt hier sinds 1995 gemaakt. De eerste wijn van het chateau, de Chateau Ducru-Beaucaillou is bij de classificatie van 1855 geclassificeerd als Deuxiémes Crus.

De geschiedenis van Chateau Ducru-Beaucaillou in vogelvlucht

Zoals bij een mooi chateau eigenlijk gewoon hoort, heeft Chateau Ducru-Beaucaillou een lange geschiedenis die in ieder geval terug gaat tot de dertiende eeuw. Centraal in de geschiedenis van Chateau Ducru-Beaucaillou staan vijf families: de familie Bergeron, de famile Ducru, de familie Johnston, de familie Desbarats en de familie Borie (de huidige eigenaren).

De familie Bergeron wordt in 1720 eigenaar van het Chateau en al gauw heeft het chateau een uitstekende reputatie in zowel eigen land als in het buitenland en trekt dan ook veel bezoekers. Zo valt er in de gemeentelijk archieven te lezen dat er beslag is gelegd op een zwaard en een pistool van Zweedse bezoekers aan het chateau door de plaatselijke autoriteiten.

In 1795 wordt het chateau gekocht door Betrand Ducru en hij voegt zijn naam dan ook toe aan de naam van het chateau. De nieuwe naam: Chateau Ducru-Beaucaillou (waarbij Beaucaillou slaat op mooie grote stenen die op de wijngaard gevonden zijn).

Betrand Ducru laat het chateau helemaal renoveren en investeert flink in de wijngaarden en de wijnkelder. Deze investeringen werpen hun vruchten af, want Chateau Ducru-Beaucaillou wordt in 1855 geklassificeerd als Deuxiémes Crus.

In 1866 verkoopt Bertrand Ducru het chateau voor 1 miljoen francs aan Lucie-Caroline Dassier, de vrouw van Nathaniel Johnston (een bekende en grote wijnhandelaar). Na de dood van Lucie trouwt Nathaniel met de dochter van de Prins van Turkije en samen verfraaien zij het chateau nog meer. Twee toren en twee vleugels worden aangebouwd. Vanwege de enorme heimwee waar Marie Caradja van Constaninopel worden er schitterende tuinen aangelegd, die haar het gevoel moeten geven toch een beetje thuis te zijn.

Nathaniel Johnston experimenteert veel op zijn chateau en probeert middelen te ontdekken tegen allerlei druivenziektes. En soms met geluk. Zo ontdekt hij een middel tegen meeldauw: de bouillie bordelaise.

In 1929 moet deze familie het chateau echter ook verkopen en krijgt de familie Desbarats het in handen. Het zit deze familie niet mee. Veel tegenslagen als slechte oogsten en geharrewar in de familie zorgen ervoor dat deze familie het chateau in 1941 al weer moeten verkopen aan de familie Borie. De familie Borie is nu nog steeds de eigenaar.

Het Wijnfilmpje  Chateau Ducru-Beaucaillou

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Wijnfilmpje Chateau Palmer
Wijnfilmpje Chateau Margaux
Wijnfilmpje Chateau la Louvière
Wijnfilmpje Chateau Smith Haut la Fitte
Wijnfilmpje de Bordeaux
Een parodie op Ilja Gort
De geschiedenis van wijn in Amerika
Wijnbouw in Californië

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.