Chateau Croizet-Bages Pauillac 2008

Chateau Croizet-Bages

In 2011 waren wij in het najaar in Frankrijk op het moment dat er een foire aux vins bij de supermarkt was. Daar waren veel mooie wijnen met een korting van gemiddelde 25% op de flessen. Dus als wijnliefhebber, word je hebberig, wil je van alles proeven en dus meenemen naar Nederland. Eén van de wijnen die ik daar gekocht heb, is deze Chateau Croizet-Bages Pauillac 2008.

Chateau Croizet-Bages

De plateaus van Bages liggen tussen de steden Pauillac, in het noorden, en St. Juliën Beychevelle, naar het zuiden. Het dorp Bages is gelegen op grindbodem, heuvelachtig kustlandschap van zacht glooiende kiezelheuvels met uitzicht op de Gironde.

De wijngaarden zijn sinds de 16e eeuw in verschillende handen geweest. In 1942 is het overgenomen door Paul Quie, wijnhandelaar uit Bercy. In 1968 is het op zijn zoon Jean Michel overgegaan. Sinds 2001 is het in handen van, broer-zus duo, Jean Philippe en Anne Francoise, die worden bijgestaan door oenoloog en technisch directeur Jean Louis Camp, wijngaard manager Lucien Cintrat en keldermeester Philippe Dorbessan.

De wijngaarden liggen in het hart van de Blages plateau, naast opmerkelijke buren zoals: Lynch-Bages en Grand-Puy-Lacoste. De bodem is zand met een bovenlaag van okerzand rijk aan ijzeroxide en mineralen met daaronder het witte zand.

druiventrossen-2Er zijn totaal 30 hectare, bestaande uit:

  • 60% Cabernet Sauvignon
  • 32% Merlot
  • 8% Cabernet Franc

De gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar en de opbrengst is 55hl/ha.

Onder leiding van Jean Philippe en Anne Francoise is er meer aandacht voor detail en verbetering gekomen. Zij hebben de hoogte van de groei van de wijnstokken veranderd, waardoor de fotosynthese* van het blad verbetert. Zij zijn ook sterk voorstander van het machinaal plukken.

De oogst gaat, voor 48 uur, in cementen kuipen, hierdoor ontstaat verhoging vloeistof en verdieping van kleur en smaak. Daarna wordt de wijn geperst en gaat de perswijn in eiken vaten voor maximaal 12 maanden. Daarna is de wijn klaar om gefilterde en gebotteld te worden. Beoordelingen vanuit Bordeaux primeur zijn 15,5/16,5 van 20.

Chateau Croizet-Bages Pauillac 2008Wat proef je als je de Chateau Croizet-Bages Pauillac 2008 drinkt?

Het is een wijn met in de neus volop kersen, zwart fruit, caramel, cederhout, inkt, tabak maar ook kruidig. In de smaak overheersen de kruiden en heeft de wijn een zachte tannine.

Ik heb hem onlangs gedronken met een heerlijke hertencarpaccio en hertenbiefstuk, is zeker aan te bevelen.

Waar is de Chateau Croizet-Bages Pauillac 2008 te koop?

In Nederland is hij te koop voor 36,95 bij Vinopolis, Wim Sonneveldlaan 43, in Beverwijk, Noord Holland

* Fotosynthese is het primaire proces voor het opnemen van energie voor alle levend organisme. Hiervoor is nodig bladgroen of chlorofyl (stof zit in groene plantdelen mn in bladeren) Chlorofyl zorgt onder invloed van (zon)licht voor complexe assimilatiereacties die leiden tot in werking zetten van de suikervorming. Een andere invloedrijke invloed is temperatuur. De Max. Fotosynthese wordt bereikt bij zo’n 25oC daarboven en daaronder wordt de activiteit minder. Water zorgt dat de huidmondjes op de bladeren openen zodat uitwisseling van koolzuurgas en zuurstof kan plaatsvinden.
De geproduceerde suikers worden in de groeiperiode van de wijnstok gebruikt voor de jonge organen. Tijdens de rijpingsperiode aan de wijnstok gaan ze naar de druiven met als gevolg een verhoging van het suikergewas.

 Meer lezen van Dimph? Alle artikelen van Dimph vind je hier...

 

1 Reactie
  1. Dymph, mijn Appie heeft een foutje in de prijzen gemaakt. Ik heb net de laatste twee flessen Croizet Bages 2008 meegenomen voor in totaal 19 euro 😉
    AH let inderdaad op de kleintjes…..

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.