Wijn film Chateau Coutet

Chateau CoutetVandaag gaat James Cluer (MV) op bezoek bij Chateau Coutet. Chateau Coutet ligt in Barsac in het zuidelijke deel van de Bordeaux. Vorige week was James Cluer op bezoek bij een ander bekend chateau in Barsac: Chateau Doisy-Vedrines.

Chateau Coutet

Chateau Coutet is vooral bekend om haar zoete wijn Chateau Coutet Premier Cru Classe, maar produceert ook een tweede wijn: Chartreuse de Coutet. Daarnaast produceert het ook nog een droge droge witte wijn met de naam Vin Sec de Chateau Coutet en een cuvee in jaargangen van uitzonderlijke kwaliteit, Cuvee Madame.

De wijngaard is verdeeld in drie delen: Le plateau de Saint Martin (4,5 ha), La côte de Franc ( 3,5 ha) en Le pied de côte (5 ha). De wijngaard is dicht beplant met ongeveer 6.000 wijnstokken per hectare. De wijngaard is vooral aangeplant met de druivenrassen: 64% Merlot (64%),  Bouchet/cabernet franc (24%), cabernet sauvignon (6%) en een vleugje originaliteit van  Pressac, lokale malbec (6%).  De wijnstokken zijn gemiddeld 38 jaar oud.

Geschiedenis van Chateau Coutet in vogelvlucht

De geschiedenis van dit chateau gaat terug tot in de dertiende eeuw, maar de geschiedenis van de wijnmakerij op dit chateau begint later. In 1643 werd het landgoed overgenomen door Charles le Guerin, Heer van Coutet en raadgever bij het parlement Bordeaux. In 1695 ging  het landgoed over aan zijn neef Jean le Pichard, wiens nakomelingen Chateau Coutet tot 1788 in handen hielden.

Chateau Coutet wordt dan overgenomen door Gabriel-Barthelemy-Romain de Filhot, voorzitter van het parlement van Bordeaux en een neef van de voormalige eigenaar. Als gevolg van de Franse Revolutie, wordt Château Coutet in 1794 in beslag genomen door de staat en de Filhot wordt onthoofd. Château Coutet wordt dan weer overgenomen door Marquis Romain Bertrand de Lur Saluces, zoon van Marie-Geneviève de Filhot en Antoine-Marie de Lur Saluces. De Lur Saluces zijn dan ook eigenaar van Château d’Yquem, Château Filhot en Château de Malle en zijn daarmee de grootste producent van zoete witte wijnen ter wereld.

Chateau Coutet blijft tot 1923 in handen van de familie Lur Saluces en wordt dan verkocht aan Henry-Louis Guy, een hydraulische wijnpers fabrikant uit Lyon. In 1977  gaat het dan weer verkocht aan de familie Baly, die in 1994een overeenkomst met Philippine de Rothschild ondertekent en daarmee de exclusieve distributierechten aan Baron Philippe de Rothschild SA overdraagt.

Wijn film Chateau Coutet

James Cluer is vandaag te gast op Chateau Coutet en geeft ons een persoonlijke rondleiding.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau Doisy-Vedrines
Chateau d’ Yquem
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.