Chateau Clos Fourtet koopt 3 Saint-Emilion wijngaarden

Chateau Clos Fourtet koopt 3 Saint-Emilion wijngaardenMathieu Cuvelier, eigenaar van Chateau Clos Fourtet in Saint-Emilion, heeft drie andere Saint-Emilion wijngaarden gekocht van zijn buurvrouw. De deal is zo goed als rond en zal de komende weken worden afgerond.

Beter een goede buur…

De drie wijngaarden zijn van Sophie Fourcade, de buurvrouw van Cuvelier dus, en zij wilde haar wijngaarden niet verkopen aan één of andere inversteringsmaatschappij, dus de verkoop aan haar buurman is dan een mooie oplossing.

De drie wijngaarden zijn Chateau Clos St Martin (1,3 ha), Cote de Baleau (14 ha) en Les Grands Murailles (1 ha). Alle drie de landgoederen zijn Saint-Emilion geclassificeerd en de bedoeling is dan ook dat deze 3 wijngaarden gewoon hun eigen merk zullen blijven voeren en hun eigen wijn zullen blijven produceren.

Over een prijs wordt niet gesproken, maar die zal waarschijnlijk miljoenen bedragen.

Chateau Clos Fourtet

Chateau Clos Fourtet is gelegen op de rechteroever in de Franse Bordeaux streek, in de gemeente Saint-Emilion en is volgens de Classificatie van Saint-Emilion geklasseerd als Premier Grand Cru Classe B. Naast de Clos Fourtet produceert deze wijngaard nog een tweede wijn, de Closerie de Fourtet.

De geschiedenis van het chateau gaat terug naar de Middeleeuwen. In deze tijd is het gebouwd als defensief fort Camfourtet (Camp Fourtet). Gelegen tegenover de hoofdingang van de oude stad kon het zo de stad goed bewaken.

De wijnbouw gaat pas een rol spelen op het Chateau als het Chateau in handen komt van Leon Rulleau, zo in het midden van de 18e eeuw en het is neef Elie Rulleau die het huidige chateau heeft gebouwd. Ook geeft de familie Rulleau het Chateau haar naam: Clos Fourtet (1868).

In 1919 komt het in de handen van Fernand Ginestet, die dan ook het Pomerol landgoed Château Petit-Village koopt en het zal in Ginestet-familie blijven tot 1949 als (zoon) Pierre Ginestet het Chateau verkoopt omdat hij geld nodig heeft om Chateau Margaux te financieren.

Het wordt in 1949 gekocht door François Lurton, die het op zijn beurt in 2001 aan de huidige eigenaar Philippe Cuvelier verkoopt voor 66,8 miljoen dollar (schijnt). Cuvelier is ook de eigenaar van Château Poujeaux.

Met de koop van de wijngaarden beschikt de familie Cuvelier nu over 40 hectare wijnbouwgrond in Saint-Emilion en 68 hectare in Moulis-en- Medoc (Chateau Poujeaux).

Bron: Decanter

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.