Wijn film Chateau Cheval Blanc

Chateau Cheval Blanc

Chateau Cheval Blanc, gelegen in Saint-Emillion, is één van de vier chateaus die in 2012 zijn geclassificeerd als Premier Grand Cru Classée A in de nieuwste versie van de classificatie van Saint-EmilionIn deze classificatie van 2012 zijn 82 chateaus opgenomen en hebben vier chateaus, Chateau AusoneChateau Cheval BlancChateau Pavie en Chateau Angélus, de classificatie Premier Grand Cru Classée A.

De geschiedenis van Chateau Cheval Blanc in vogelvlucht

De geschiedenis van Chateau Cheval Blanc gaat terug naar het jaar 1832, wanneer de heer M. Laussac-Fourcaud 15 hectare land koopt van Chateau Figeac. Het gekochte land strekt zich uit van de grenzen van Chateau Figeac tot aan Château Pétrus, net over de grens van Pomerol en dit gebied werd Chateau Cheval Blanc. Het chateau blijft jaremlang familiebezit tot in 1998 het verkocht wordt aan Bernard Arnault (lid van de LVMH-groep) en aan Albert Frére, een Belgische zakenman en tevens de rijkste man van België. De leiding van het chateau komt in handen van Pierre Lurton, die ook leiding heeft over Chateau d’Yquem.

 Château Cheval Blanc 1947 - allerduurste wijnen ter wereld - Chateau Cheval Blanc

Chateau Cheval Blanc is door de jaren heen gegroeid tot een oppervlakte van 41 hectare. 37 hectare wordt gebruikt als wijngaard. De wijngaard is grotendeels aangeplant met de druif Cabernet Franc (57%) en de druif Merlot (40%). Daarnaast zijn er ook nog een aantal kleine percelen aangeplant met Malbec en Cabernet Sauvignon. De wijnen van Chateau Cheval Blanc bestaan, in tegenstelling tot vele andere wijnen uit de Bordeaux, grotendeels uit de Cabernet Franc, aangevuld met de merlot-druif. Jaarlijks produceert het Chateau zo’n 6.000 kisten van hun Grand Vin en 2.500 kisten van hun tweede wijn, Le Petit Cheval.

De wijnen van Chateau Cheval Blanc zijn echte bewaarwijnen en komen na een jaar of 10 bewaren veel beter tot hun recht.

Een Chateau Cheval Blanc uit 1947 bracht tijdens een veiling in Zwitserland een aantal jaren geleden het recordbedrag van 304.375 dollar op (zie: De 15 allerduurste wijnen ter wereld)

Wijn video Chateau Cheval Blanc

Vandaag neemt James Cluer (Master of Wine) tijdens zijn rondreis door de Bordeaux een kijkje op Chateau Cheval Blanc.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau Pavie
Chateau Coutet
Chateau Doisy-Vedrines
Chateau d’ Yquem
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux
Saint-Emilion

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.