Chateau Bellefont-Belcier in handen van Chinese zakenman

Chateau Bellefont BelcierWederom is een Frans wijnchateau het eigendom geworden van Chinese investeerders. Ditmaal niet zomaar een chateau, maar een vooraanstaand chateau, waarvan de wijn met een Grand Cru Classé wordt geclassificeerd. Dit chateau, Chateau Bellefont-Belcier is gelegen in de St. Émilion-regio.

Verkoop Chateau Bellefont-Belcier

Over de verkoop van Chateau Bellefont-Belcier werd in september al gespeculeerd en prijzen van 2 miljoen euro per hectare werden genoemd. Nu is de deal dus echt gesloten en mag meneer Yifang Wang (de 45-jarige eigenaar van Hebei Iron and Steel) zich de gelukkige eigenaar prijzen van Chateau Bellefont-Belcier.

De woordvoerder van het bureau dat over de deal onderhandelde, zei tegen France 24 dat het feit dat Chateau Bellefont-Belcier een geclassificeerde wijn produceert een enorm grote rol heeft gespeeld tijdens de onderhandelingen en dat zonder de classificatie de prijs beduidend lager zou zijn geweest.

De opkoop van wijnchateaus door Chinese rijke zakenmannen is al enig tijd aan de gang. Bordeauxwijnen zijn ontzettend gewild in China. De wel klinkende namen en rijke geschiedenissen van de chateaus zijn aantrekkelijk. Mede dankzij de snelgroeiende wijnconsumptie in China boekte Frankrijk op de verkoop van wijn een handelsoverschot van €8,6 miljard, een groei van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ophef in de Bourgogne

In augustus van dit jaar werd in de Bourgogne ook al een chateau verkocht aan een Chinese zakenman (gokmagnaat). De verkoop van dit Chateau veroorzaakte veel beroering onder de lokale wijnboeren. Deze wijnboeren hadden namelijk zelf ook interesse voor dit middeleeuwse chateau, maar zagen het kasteel aan hun neus voorbij gaan.

De weerstand tegen het opkopen van wijnchateaus is in de Bordeaux beduidend lager. De Bordeaux kent een lange geschiedenis van buitenlandse investeringen en investeerders in wijnchateaus. Lokale wijnboeren zien, zeker nu, in dat er niet zo heel veel keus is door de economische crisis.

Bij verschillende Franse politici reist ondertussen wel de vraag of er geen halt moet worden toegeroepen aan de Chinese overnames van wijngaarden. Dit vooral om nationaal erfgoed in handen komt van niet-Fransen en zo verloren kan raken.

Bron: Decanter

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.