Chardonnay: allemansvriend?

ChardonnayDe Chardonnay is al jarenlang één van de populairste witte druiven. Dat komt waarschijnlijk door z’n herkenbare smaak en daarmee ‘commerciële’ kracht waardoor bijvoorbeeld de Amerikanen Chardonnay wijnen op grote schaal drinken. Dat roept bij ons de vraag op of die Chardonnays nou wel echt zo lekker zijn. Wij zijn tenslotte geen McDonalds liefhebbende dikkerds die cola uit vierkante literdozen drinken, toch?

Even serieus:

De Chardonnay druif, die z’n oorsprong kent in het franse plaatsje Chardonnay in de Bourgogne, gedijt goed in zowel koelere als warmere klimaten. Bekende namen uit de Bourgogne zijn bijvoorbeeld Chablis (strak droog) en Meursault (tropisch fruit, vol). De druif wordt, naast in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in de nieuwe wijn-wereld landen. Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië brengen tegenwoordig uitstekende en betaalbare Chardonnays voort.

Wat de Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De wijnen van deze druif kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. En last-but-not least: de Chardonnay wordt natuurlijk als basis gebruikt voor Champagne, naast Pinot Noir en Pinot Meunier.

Chardonnay allemansvriend?

Conclusie: deze druif is met z’n veelzijdigheid en wereldwijde aanwezigheid een geliefde druif. Een allemansvriend? Ja, wij vinden van wel.

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.