Champagneglazen: hoe heurt het eigenlijk?

champagneglazen

Champagneglazen zijn natuurlijk erg belangrijk in deze tijd van het jaar. Maar wat voor glas gebruik je eigenlijk en hoe ga je daar mee om? Of beter gezegd: hoe heurt het eigenlijk?

Soorten champagneglazen

Champagneglazen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende types zijn de klassieke platte champagnecoupe en de modernere hoge tulpvormige champagneflûte. In de jaren 60 was de algemene opinie nog dat een champagneglas een coupe moest zijn, maar gelukkig weten we tegenwoordig dat door de brede en platte vorm van de coupe de bubbels in no-time vervlogen zijn. Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte.

Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas. Sommige fabrikanten brengen op de bodem van de champagneglazen een druppeltje glas aan, waardoor het lijkt alsof de champagne vanuit dat punt omhoog borrelt.

Flûtes zijn er in verschillende vormen: die met een vrij nauwe opening waarbij de bubbels lang in het glas blijven borrelen, maar waar je helaas je neus niet in kan flutessteken om de geur van de champagne te bewonderen. En waar bij het inschenken veel schuim ontstaat, waardoor juist weer veel bubbels verloren gaan… De beste vorm is zodanig dat niet teveel schuim ontstaat bij het inschenken en waar je net je neus in kan steken om van het aroma van de champagne te genieten.

Onderhoud champagneglazen

Champagneglazen kunnen beter niet in een vaatwasser gewassen worden. Ook een handwas met teveel schuim is niet goed voor het glas. De zeepresten die onvermijdelijk achterblijven laten de champagne namelijk al snel doodslaan. Gelukkig is dit te verhelpen door de champagneglazen achteraf met water en een beetje zout te spoelen en vervolgens met een schone en droge theedoek af te drogen en te poetsen.

Champagneglazen, hoe heurt het eigenlijk?

Niet al te smalle flûtes, van dun glas of kristal, die goed zijn schoongespoeld. Dan staat niets een goed glas champagne meer in de weg! Ik wens iedereen bij deze alvast een gelukkig nieuwjaar!

1 Reactie
  1. Ik zweer nog steeds bij coupes, heb zowel flutes als coupes, maar vind het gewoon lekkerder drinken met een coupe en bovendien schuimt het niet over de rand met inschenken. De belletjes hebben ook nog kans om je neus te beroeren en bovendien volop mogelijkheid om de geur/aroma van de champagne op te snuiven.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.