Wijnfilmpje Champagne (intro)

Champagne wijngaarden 2In de decembermaand, de feestmaand bij uitstek, kunnen we er niet om heen; deze maand staat bol van gezelligheid, familie, vrienden, lekker eten, heerlijke wijnen en natuurlijk Champagne om alles nog een feestelijker tintje te geven.

De komende weken zullen we hier op Wijnbloggers dan natuurlijk ook aandacht besteden aan de Champagne. Vandaag beginnen we met het filmpje van James Cluer (MW), die naast een rondreis door de Bordeaux, ook een kijkje ging nemen in de Champagne en op bezoek gaat bij de bekende Champagnehuizen als Dom Perignon, Veuve-Cliquot, Bollinger, Moët & Chardon. Van al deze bezoekjes heeft James Cluer mooie filmpjes gemaakt. En net als de filmpjes van de Bordeaux, die we elke week op vrijdag op ons blog laten zien, zullen we ook de filmpjes over Champagne hier op Wijnbloggers laten zien.

James Cluer

champagne james cluerDeze reeks filmpjes over de Champagne is gemaakt door James Cluer van Fine Vintage LTD. James Cluer is een ‘Master of Wine’ en een ‘leading expert of wine’. Wereldwijd zijn er sinds 1953 301 kandidaten erin geslaagd om deze ‘Master of Wine’-titel te behalen. In Noord-Amerika zijn er 30 Masters of Wine, waar James Cluer er één van is.

James Cluer begint zijn wijncarrière op 18-jarige leeftijd in de wijnhandel. Hij werkt dan bij een importeur in Hong Kong. Hij behaalt dan ook zijn 1e WSET. Na het behalen van zijn University-diploma vertrekt James naar de Bordeaux en gaat hij werken bij Milhade et Fils. Hij doet daar werkelijk van alles: van druivenplukken tot de vintage etc. Hij leert hier het wijnvak letterlijk van de grond af kennen. James doet het goed en is binnen paar jaar verantwoordelijk voor de wijnhandel van Milhade et Fils voor 18 landen. James reist de wereld rond, ontmoet kopers, bezoekt wijngaarden en leert wie-wie is in de wijnindustrie.

In 1997 rondt hij alle WSET-opleidingen af om in 1998 te beginnen aan zijn zelf opgezette Master of Wine-programma. Daarvoor werkt hij op wijngaarden in Australië en Californië en bezoekt allerlei verschillende wijnlanden en –gebieden. 11 jaar later mag hij zich Master of Wine noemen.

Champagne Master of WineMaster of Wine

Master of Wine (MW), de Engelse titel of de in Nederland gebruikte titel Master Vini (MV), mag je achter je naam zetten, als je echt, echt, echt iets van wijn afweet. Mensen die deze titel achter hun naam mogen zetten, beschikken over het allerhoogste niveau van wijnkennis. Als je deze titel wil behalen, moet je over een ontzettende, uitgebreide wijnkennis beschikken.  Je moet theoretische wijnkennis hebben, praktische wijnkennis, technische wijnkennis, maar ook commerciële wijnkennis.

Er zijn maar weinig mensen dus die over deze titel beschikken. In Nederland hebben we er sinds kort twee: Frank Smulders  en Cees van Casterenen, die recent te horen kreeg dat ook hij nu eindelijk deze titel achter zijn naam mag dragen.  In Amerika zijn er dus 30, waaronder dus James Cluer.

Wijnfilmpje de Champagne

In het filmpje van vandaag legt James Cluer het een en ander uit over de wijnstreek Champagne en komen er schitterende beelden voorbij. Veel plezier!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.