Wijnfilmpje Champagne Veuve Clicquot

champagne veuve-clicquotZoals we eergisteren al schreven, zullen we in de decembermaand extra aandacht besteden aan de Champagne, want in deze feestelijke maand zal menigeen wel iets feestelijks te doen hebben waar Champagne bij geschonken kan worden of wordt geschonken. Champagne associeer je toch altijd wel met feest, kerst, Oud&Nieuw en luxe.

Rondreis Champagne

Vandaag wederom een filmpje van James Cluer (MW), die naast een rondreis door de Bordeaux, ook een kijkje ging nemen in de Champagne en op bezoek gaat bij de bekende namen als Dom Perignon, Veuve-Cliquot, Bollinger, Moët & Chardon. Van al deze bezoekjes heeft James Cluer mooie filmpjes gemaakt. En net als de filmpjes van de Bordeaux, die we elke week op vrijdag op ons blog laten zien, zullen we ook deze filmpjes hier op Wijnbloggers laten zien. Vandaag bezoekt James Cluer Veuve Clicquot.

Wijnfilmpje Veuve Clicquot

Champagnehuis Veuve Clicquot

Veuve Clicquot is zowel een champagnehuis in Reims als het merk van een premium champagne. Veuve Cliquot maakt onderdeel uit van de holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Deze holding is in bezit van een ander aantal wijnhuizen en ondernemingen, zoals het bekende Moët & ChandonMercierKrugRuinart. De LVMH holding is één van de zeven multinationals die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50 procent van de champagne-businness. De andere 50 procent wordt door zo’n 5000 andere champagnehuizen voor hun rekening genomen.

De champagnes van Veuve Clicquot staan bekend om hun gele etiket. Dit gele etiket wordt al op de flessen aangebracht sinds het einde van de 19e eeuw. In 1877 is dit “Yellow Label Trade” geregistreerd. Geel, een opmerkelijke en opvallende kleur, zeker in die tijd.

Madame ClicquotGrande Dame of Champagne: Madame Clicqout

Bij het schrijven over Veuve Clicquot kun je niet om haar heen: Madame Clicquot; Grande Dame of Champagne, een opmerkelijke vrouw.

Als in 1805 François Clicquot sterft, erft zijn vrouwBarbe-Nicole Ponsardin het gehele bedrijf, dat in 1772 opgericht is door Philippe Clicquot-Muiron, de vader van François. Het bedrijf bestaat naast de productie van champagne ook uit  banken en wolhandel. Een flinke uitdaging voor de, dan 27-jarige, weduwe Clicquot.

Onder leiding van deze Madame Clicquot groeit het bedrijf uit tot een enorm succes. Zij levert haar champagne aan alle Europese hoven tijdens de Napoleontische oorlogen en ook aan dat van Rusland. Maar deze Madame Clicquot doet nog meer en  zijn een aantal innovatieve uitvindingen op het gebied van de champagneproductie van haar hand. Zo ontdekte zij dat je de flessen beter schuin kon bewaren, maar ook hoe je de (knal)kurk op de flessen kon houden zonder dat de flessen uit elkaar barstten. Haar volgelingen noemden haar dan ook Grande Dame of Champagne. Een opmerkelijke vrouw!

Als Madame Clicquot in 1866 sterft, is Veuve Clicquot een gerenommeerd champagnehuis en een gerespecteerd merk.

Gerelateerde filmpjes:

Champagne (intro)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.