Verkoop Champagne valt tegen in 2012

verkoop champagne 2012In 2012 zijn er 14 miljoen minder flessen Champagne verkocht, een daling van 4,4 procent. Ook in de periode voor Kerst werd er al minder feestelijke flessen bubbels verkocht.

Slecht jaar voor Champagne

Het definitieve cijfer van de verkopen van Champagne kwam uit op 308.8 miljoen flessen Champagne. Dit was lager dan men had verwacht. Men had verwacht dat de verkoop met 3 procent tot 314/315 miljoen flessen zou dalen. Een zwakke vraag naar Champagne in de maanden november en december leidde tot een daling van de verkopen met respectievelijk 6,7 procent en 8,8 procent.

Afgezien van het dieptepunt van de verkoop van Champagne in 2009, toen de verkopen daalde naar 293,3 miljoen flessen, is 2012 het slechtste jaar sinds 2005 als we kijken naar het aantal verkochte flessen Champagne.

De meeste flessen Champagne gaan nog altijd naar de Fransen zelf. 55,5 procent van de Champagne komt terecht op de Franse markt. Maar ook daar was een daling van het aantal verkopen waar te nemen. Het aantal verkochte flessen  in Frankrijk daalde met 5,6 procent (meer dan 10 miljoen flessen!) naar een totaal van 171,4 miljoen flessen.

Champagne op de buitenlandse markten

Ook het aantal verkochte flessen Champagne in de gehele Europese Unie daalde. Een daling van 7,1 procent leidde tot een totaal aantal  van 76,4 miljoen flessen. (Hier is Frankrijk natuurlijk niet meegerekend.)

Beter nieuws kwam er van buiten Europa, want naar deze markten werd er 1,9 miljoen meer flessen geëxporteerd. De totale jaarexport van Champagne naar deze markten nam toe met 3,2 procent, ofwel in totaal 61 miljoen flessen. Dit is het hoogste cijfer in jaren. De vraag en verkoop op belangrijke markten als Japan en Australië steeg, maar ook was er stijgende vraag van opkomende markten als China, Rusland, Mexico en Nigeria.

(Gedetailleerde cijfers over Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn nog niet beschikbaar dus ook niet meegenomen in dit verhaal.)

Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) verwachtte de daling van de verkoop al als gevolg ven het slechte economische klimaat en een stijging van de gemiddelde prijzen per fles Champagne, maar zijn, ondanks een lagere verkoop van Champagne in Europa tevreden over de gevaren koers.

Bron: CIVC & Decanter

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.