Champagne & tips voor Zakelijk Receptie bezoek

churchill champagneOver Champagne is veel gezegd en geschreven. Eén uitspraak wil ik u niet onthouden, zowel keizer Napoleon de Bonaparte, alsmede de Britse Premier Sir Winston Churchill hebben het zelfde opgemerkt over Champagne,‘Bij een overwinning heb je het verdiend en bij een nederlaag heb je het nodig…’ De lezer kan hieruit concluderen dat men eigenlijk altijd Champagne kan drinken, niet alleen bij ‘Oud en Nieuw’, Nieuwjaarsdag of als er iets te vieren is, maar vooral ook bijvoorbeeld op een zondagmiddag om eens heerlijk te ontspannen. Ook tijdens de afgelopen TEFAF Maastricht kunsttentoonstelling in was er weer een grote Champagnebar opengesteld voor het  publiek. Een ideale plek om met elkaar af te spreken, te ontmoeten of even neer te strijken, het glas Champagne doet u even helemaal ontspannen.

Champagne bij zakelijke aangelegenheden

Sinds de laatste jaren is het ook in Nederland zeer gebruikelijk om Champagne of ‘bubbels’ te schenken op zakelijke recepties en festiviteiten. Champagne is wel kostbaarder dan een Cava of een Prosseco, maar de gedachte van een mooi glas mousserende wijn brengt u in een aangename stemming en de gastheer/gastvrouw geeft  met het aanbieden van dit type wijn aan dat u van harte welkom bent op hun receptie of evenement.

champagne dienbladIn België, Frankrijk en Engeland is het de gewoonste zaak van de wereld om gasten Champagne aan te bieden.

Hierna volgen enkele adviezen. Indien men u een fluteglas Champagne aanbiedt dan neemt u het glas aan en u zegt niet, ‘dat lust ik niet’, ‘ik moet nog rijden’ of ‘heeft u een glas water of een sapje?’ U loopt vervolgens verder met het glas en pas daarna zet u het glas weg en vraagt u desgewenst naar een ander drankje. Uit den boze is om de inhoud van het glas zo onopvallend mogelijk in een bloemenvaas of plantenbak leeg te gieten.

Tijdens de receptie houdt u altijd het glas in uw linkerhand zodat u bij kennismaking of begroeting een ‘droge’ rechterhand kunt geven. De linkerhand geven wij nimmer omdat het de ‘onreine hand’ is. Vooral in Aziatische omgevingen. Onbeleefd is om gedurende een gesprek over de schouder van uw opponent de zaal in te kijken of u andere bekenden ziet of nog erger, ‘interessantere’ personen. Het komt helaas maar al te vaak voor, maar het is niet echt stijlvol.

Behoed u ervoor dat u voor een groot diner of lunch, niet teveel drank inneemt. U komt uzelf met een drie- of viergangendiner tegen en tussentijds naar de WC is onbeleefd.

In noodgevallen gaat u van tafel, dat is beter dan dat men moet gaan ‘dweilen’. Nadat u bent opgestaan, schuift u stoel keurig terug met het servet op de stoelzitting en u loopt zonder iets te zeggen van tafel.

Let wel op dat dit alleen tussen de eetgangen door mag, als iedereen het couvert heeft gesloten.

In het geval zich een aangeschoten disgenoot manifesteert, is het raadzaam om deze persoon op een subtiele manier van tafel te helpen, zo nodig regelt u vervoer zodat hij/zij thuis de roes kan uitslapen.

1 Reactie
  1. Beste JJ,

    De zin ‘Behoed u ervoor dat u voor een groot diner of lunch, niet teveel drank inneemt’ bevat een soort dubbele ontkenning.
    Dus je zegt eigenlijk dat je er voor moet zorgen dat men veel drank inneemt. Je bedoelt het tegendeel. Het woord ‘ niet’ kun je m.i. weglaten. Mooier is ‘ Zorg ervoor dat etc.’ .

    succes

    T. Smit

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.