Wijnfilmpje Champagne Reims

champagne reimsVandaag het afsluitende filmpje van de Champagne-reeks die wij hier op Wijnbloggers hebben laten zien. In het afsluitende filmpje van vandaag gaat James Cluer (MW) niet op bezoek bij een groot champagnehuis, maar bezoekt hij de steden Reims en Épernay. Zowel Reims als Épernay zijn twee belangrijke steden in de Champagne-streek. Reims als de stad waar vele bekende champagnehuizen gevestigd zijn en Épernay als historisch hart van de champagne-productie.

Reims, de stad van de champagne

Reims ligt op zo’n 4,5 uur rijden vanaf Utrecht, in Noordoost-Frankrijk  gelegen aan de rivier de Vesle en aan het Aisne-Marnekanaal. Reims maakt onderdeel uit van het departement Marne. Reims is een stad met een lange geschiedenis, die vooral beroemd is vanwege haar kathedraal en de champagne die er vandaan komt. De kathedraal is vooral beroemd om het feit dat alle Franse koningen hier gekroond zijn én omdat het een rol speelt in het verhaal van Jeanne d’Arc. Immers had Jeanne d’Arc de dauphin er van overtuigd dat het tijd was aangebroken dat hij zich liet kronen tot koning en aangezien de Franse koningen dus altijd in de kathedraal in Reims gekroond waren, moest ook deze kroning daar plaats vinden. Reims moest daartoe veroverd worden van de Engelsen. Dit gebeurde onder leiding van Jeanne d’Arc zonder al te veel problemen en de dauphin kon in de kathedraal gekroond worden tot koning Karel VII.

champagne 2 Épernay, historisch hart van de Champagne

Épernay is een Franse stad in het westen van het departement Marne en gelegen aan de rivier de  Marne. In de omgeving van Épernay wemelt het van de wijngaarden waar de druiven Pinot NoirPinot Meunier en Chardonnay, die veelal gebruikt worden voor champagne zijn aangeplant.

Ook in Épernay vind je vele beroemde champagnehuizen. Aan de l’avenue de Champagne vind je bijvoorbeeld de statige en indrukwekkende huizen van Moët et ChandonMercierCastellane en Laurent-Perrier. Onder de straten bevindt zich een netwerk aan tunnels die door deze bekende huizen, vanwege het gunstige klimaat (een constante temperatuur van 10 °C en een hoge luchtvochtigheid), gebruikt worden als wijnkelders, zowel voor opslag, maar ook om de champagne verder te laten rijpen.

Wijnfilmpje Champagne Reims

Gerelateerde filmpjes:

Champagne (intro)
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Billecart-Salmon
Bollinger
Lanson
Laurent Perrier
Moet & Chandon

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.