Champagne proeven in het Amstel Hotel

foto

Een paar maanden geleden viel de uitnodiging op de mat om aanwezig te zijn bij de Champagne proeverij in het Amstel Hotel te Amsterdam. Weer zo’n mooie proeverij georganiseerd door Perswijn deze keer van champagnes, bubbels van Franse bodem. De vorige geweldige proeverij was die van de Grand Crus de Bordeaux in Krasnapolsky ook te Amsterdam. Ik schreef mij natuurlijk meteen in voor zo’n prachtige uitnodiging want dat maak ik niet zo vaak mee, champagne proeven in het Amstel Hotel, het hotel met ouderwetse grandeur. Een plek die ik wel ken maar waar ik nooit naar binnen ben geweest. Twee vliegen in één klap dus, champagne proeven en de hei overkijken in het Amstel Hotel.

IMG_4573

Afgelopen maandag 7 september was het dan zover. Met de trein en tram kwam ik op mijn bestemming aan en bij aankomst stond daar een hele mooie gele Jaguar te pronken, het ‘promokarretje’ van Veuve Clicquot. Ik besteeg de met rode loper bekleedde trap van het Hotel en werd door maar liefst drie jonge mannen verwelkomd. Mijn jas werd keurig aangenomen en ik sloeg een blik op de binnenkomst hal. Die was niet zo groot, met een kleine receptie en een trap naar boven.

IMG_4592

Na deze observatie werd ik keurig begeleid naar de zaal waar het champagne festijn plaatsvond. Een zaal met twee gigantische kroonluchters en een wolken plafond. Langs de wanden stonden de campagne tafels opgesteld met daarachter de desbetreffende personen die enige nuttige informatie konden geven over deze godendrank. Ik begon maar met het pakken van een glas, een gewoon wijnglas en liep eerst verkennend door de zaal en nam enkele  foto’s.

IMG_4578

Ik had al snel mijn oog op een aantal champagnes laten vallen met name de voor mij bekende. Zoals Taittinger, Moët et Chandon, Dom Pérignon en Veuve Clicquot. Maar begon met de wat minder bekende, voor mij althans, Billecart-Salmon, Gonet, Dom Ruinart, Krug en Louis Roederer.  De Gonet Champagne Brut had zes maanden op Frans eiken gelegen. De champagnemaker van dit huis is geboren in de Bourgogne en heeft het proces van het ‘rijpen’ van de wijn op eikenhouten vaten toegepast op de champagne. Je proeft het gelijk, de eikensmaak daarnaast is ie lekker droog. De champagnes die ik proef zijn dat trouwens allemaal want ik houd van brut (droog) en het liefst nog ultra brut (zeer droog).

IMG_4577

Tussendoor nuttig ik wat water en brood om de smaak te neutraliseren. Sommige champagnes spuug ik uit maar de Dom Pérignon en de Veuve Clicquot La Grande Dame Blanc drink ik lekker op. Die laatste is vernoemd naar de vrouw die aan de basis heeft gestaan van dit mooie huis en de champagnesmaak verwijst waarschijnlijk ook naar haar, elegant, weelderig en stevig. Ik leg contact met Florian Rottman, de brandmanager van Moët Hennessy, de importeur van onder andere Veuve Clicquot, Hennessy cognac en Moët et Chandon, van deze champagne wordt elke twee seconde ergens op de wereld een fles opengeknald.

IMG_4581

Na twee uur proeven, spugen en doorslikken houd ik het voor gezien. Ik heb overheerlijke smaken in mijn mond van de meest mooie champagnes. Eigenlijk kan ik niet goed zeggen welke ik nou het beste en het lekkerst vond. Al nadenkend daarover loop ik naar de garderobe, krijg mijn jas keurig aangereikt en loop ik via de trap de straat weer op, werp nog een blik op de gele Jaguar van Veuve Clicquot en wanneer ik de hoek om ben, ben ik weer in de ‘gewone’ wereld.

IMG_4584

Met zowel Carré als het Amstel Hotel achter mij loop ik richting de tram en ben ik een mooie ervaring rijker. BedanktPerswijn voor deze geweldige proeverij en ik hoorde in de wandelgangen dat de volgende Grand Crus de Bordeaux wijnproeverij er ook weer aan gaat komen en wel op 7 maart 2016. Ik ben dan in ieder geval weer van de partij! Merci!

IMG_4596

 

 

Door: Mireille den Hartog, Van Franse Bodem banner

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.