Champagne en mousserende wijn, hoe staan we voor?

ChampagneAls importeur van champagne en mousserende wijnen mag ik vanaf nu voor wijnbloggers regelmatig een artikel schrijven met als hoofdingrediënten, jawel, champagne en mousserende wijn.

Met ruim 20 jaar ervaring in de wijn en gastronomie kan ik veel mooie en indrukwekkende momenten terughalen en die met u delen. Als er brandende vragen over deze goddelijke bubbelwijnen bij u liggen dan hoor ik deze graag, altijd een goede reden om hier op in te gaan en antwoord te geven.

Cijfers over Champagne

Eerst maar wat cijfers over champagne… In 2012 zijn er 268 miljoen flessen geproduceerd en bijna 309 miljoen flessen verkocht. Hoe kan dit, hoor ik u vragen, de oogst van 2012 mag op z’n vroegst toch pas in 2014 op de markt komen? Dat klopt! Dus de hogere verkopen komen van flessen uit de voorraad die nog in de kelders liggen.  Dat zijn overigens 1,44 miljard (!) flessen. We kunnen nog even vooruit…

Nog steeds worden er meer flessen in Frankrijk verkocht dan geëxporteerd. 56 procent blijft in Frankrijk, de rest gaat naar alle uithoeken van de hele wereld. Ik denk van alle wijnen, dat de naam Champagne wel de meest bekende is, tot op het kleinste eilandje in de Indische Oceaan.

Engeland is nog steeds de koploper als het gaat om de champagne consumptie buiten Frankrijk, hier werden in 2012 ruim 32 miljoen flessen naar verscheept. De Engelsen staan bekend om hun liefde voor wijn, bier, port, sherry, al eeuwenlang.

Sekt, Prosecco en mousserende wijn

Naast champagne importeer en verkoop ik ook mousserende wijn uit Frankrijk en een prachtige Sekt uit Duitsland. Deze wijnen genieten meer en meer populariteit, ik denk mede door de opkomst van Prosecco, en zijn een goed alternatief voor champagne. Betaalbaar en veel diversiteit.

champagne-flessenAls je begint met bubbelwijn in plaats van wijn, bier of mixer dan ga je sneller over naar mousserende wijn en champagne. Waardering voor kwaliteit komt, voor bijna iedereen, met de jaren.

Zelf ben ik met champagne drinken begonnen toen ik op de Hotelschool zat en één van mijn beste vrienden, waarmee ik toen in de klas zat, leerde kennen. Op zijn verjaardagsfeesten werd je altijd uitgenodigd, maar onder één voorwaarde: Neem een fles champagne mee! Resultaat: een hele tafel vol met de meest uiteenlopende merken en de hele avond alleen maar champagne drinken.

Wat geef je de man of vrouw die alles al heeft? Champagne natuurlijk, wel gekoeld en trek de fles meteen maar open als je er bent. Want…

“er is altijd wel een reden om champagne te drinken”

Tot de volgende blog.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.