Champagne Moët & Chandon voor enorm bedrag verkocht

Champagne flesAfgelopen week werd een champagne collectie van Moët & Chandon uit 1914 tijdens een veiling van Sotheby’s verkocht voor een bedrag van  £ 147.333,-.

Collectie Champagne Moët & Chandon

De collectie Moët & Chandon champagne, die afgelopen woensdag in Londen werd geveild, bevatte 270 champagneflessen uit de jaargangen 1914 tot en met 2004. Het hoogtepunt van de veiling was de verkoop van drie partijen, elk bestaande uit twee flessen, uit jaar 1914. Deze flessen uit 1914, bijna 100 jaar oud dus, zijn met het oog op de honderdste “verjaardag” van de Eerste Wereldoorlog, zeer gewild. Deze drie partijen brachten samen  £ 24.910, – op.

Champagnehuis Moët & Chandon

Moët & Chandon is één van de grootste champagnehuizen ter wereld en maakt onderdeel uit van de LVMH (Moët-Hennessy • Louis Vuitton) groep, die zich vooral bezig houdt met allerlei producten die luxe uitstralen. Moët & Chandon beschikt tegenwoordig over meer dan 1150 hectare aan wijngaarden en jaarlijks produceert het ongeveer 26 miljoen flessen champagne.

claude - Champagne huis Moet ChanadonDe geschiedenis van Champagnehuis Moët & Chandon in vogelvlucht

De geschiedenis van dit champagnehuis begint in 1743 wanneer Claude Moët het champagnehuis opricht in de buurt van Épernay. De vraag naar champagne is in deze tijd enorm. Het hofleven van Lodewijk de 15e zorgde voor een grote vraag naar champagne en het Champagnehuis Moët & Cie brengt ladingen met champagne richting Parijs. Al snel na de oprichting van het huis, treedt zoon Claude-Louis ook toe tot het champagnehuis. De klanten van het huis zijn vooral aristocraten en edellieden.

In 1750 als Moët & Cie champagneleverancier van het hof is, begint het ook over de grenzen te kijken en richt bedrijven op in Duitsland, Spanje, Oost-Europa én Amerika. Als in 1972 Claude Moët komt te overlijden en zijn kleinzoon Jean-Rémy Moët het roer overneemt, worden de wijngaarden van de Abdij van Hautvillers (daar waar Dom Perignon bezig is het met het verfijnen en verbeteren van de champagne(productiemethoden) overgenomen.

jean remy - Champagne huis Moet ChanadonDeze Jean-Rémy heeft nauwe banden met Napoleon en dat levert hem internationale naam en faam op en hij wordt dan ook beschreven als de bekendste champagnemaker in de hele wereld. Tsaar Nicolaas II, Frans Stefanus van Oostenrijk (de vader van Marie-Antoinette), Koningin Victora, de Duke of Wellington en zo maar verder.

In 1832 gaat Jean-Rémy met pensioen en wordt opgevolgd door zijn zoon Victor Moët en schoonzoon Pierre-Gabriel Chandon de Briailles. Nu schoonzoon Pierre onderdeel uitmaakt van het het huis, wordt de naam dan ook veranderd in “Moët et Chandon.”

In 1879 is bijna de gehele Marne Vallei in handen van Moët & Chandon en er wordt volop champagne geproduceerd. In 1872 worden er zo’n 2 miljoen flessen geproduceerd en in 1880 alweer 2,5 miljoen flessen bubbels.

De Eerste Wereldoorlog breekt uit en ook Moët & Chandon komt voor grote uitdagingen te staan.Na de oorlog introduceert het Champagnehuis het Dom Perignon label om zich weer goed in de markt te zetten. En dat slaat aan. Maar dan begint de Tweede Oorlog en de Duitse bezetting legt Huize Moët & Chandon geen windeieren en moet het champagnehuis weer compleet opgebouwd worden na de Tweede Wereldoorlog, zoals zoveel andere champagnehuizen en andere bedrijven.

Robert-Jean de Vogüé komt in de jaren ’50 aan het hoofd van het champagnehuis te staan en verandert het bedrijf van een familiebedrijf in een corporatie. Het champagnehuis groeit en groeit en neemt het ene na het andere bedrijf over en begint ook in het buitenland met wijnbouw op wijngaarden, zoals Domaine Chandon in Californië. Rivaliserende wijnhuizen worden overgenomen, maar ook wordt er geïnvesteerd in andere takken van sport, zoals de parfumwereld (Christian Dior) maar ook bijvoorbeeld Cognac (Jas Hennessy &Co). Uiteindelijk fuseert het champagnehuis met Louis Vuitton tot de LVMH-groep, ’s werelds grootste producent van luxe goederen.

Bron: Decanter, Moët & Chandon

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.