Champagne, de magisch mousserende wijn

Vandaag is het de dag van de Champagne: Global Champagne Day.
Er bestaat dan natuurlijk geen betere reden om vandaag eens extra aandacht te geven aan deze mousserende wijn!

Global Champagne Day

Op deze dag vieren we met elkaar deze bijzondere mousserende wijn. Dit kan op allerlei verschillende manieren plaatsvinden. Naast het genieten en delen is het ook een wereldwijde 24-uurs (online) viering van champagne. Foto’s, video’s en reacties worden door de bruisende liefhebbers verzameld op de Social Media en wordt er geproost op ieders gezondheid. Door op Twitter met #champagneday je tweets te versturen, laat je elkaar weten mee te vieren!

In 2010 werd de eerste Global Champagne Day georganiseerd in Amerika. In het eerste jaar was #champagneday van San Francisco tot Sydney een trending topic onder 0,5 miljoen champagneliefhebbers. Vorig jaar werden, op deze dag, champagneproeverijen gehouden in o.a. Sydney, Napa, Boston, Buenos Aires, Toronto en in Champagne. Deze dag leverden maar liefst 7.500 tweets op.

Global Champagne Day

Mousserende wijn

In bijna elk land waar wijn wordt gemaakt, worden er vaak ook mousserende wijnen geproduceerd.
Deze wijnen worden onderscheiden door de aanwezige bubbels (koolzuur) in de fles. Volgens echte kenners en liefhebbers is een mousserende wijn pas ‘echt’ als de bubbels een natuurlijk product van de gisting zijn. Zodra er koolzuur is toegevoegd, wordt de wijn als ‘niet mousserende’ wijn aanschouwd.

De bekendste bubbel wijn is natuurlijk Champagne, uit de streek Champagne in Frankrijk.
In veel landen is dit helaas nog maar een bijproduct op tafel, maar in de streken waar de champagnes vandaag komen wordt het rijkelijk gevloeid. Zo is Champagne natuurlijk een van de belangrijkste streken als het aankomt op de productie van Champagne, maar ook Asti en Prosecco in Italië zijn belangrijke streken in de wereld van de mousserende wijn.

De betoverende wijnen uit de Champagne, een feest op zich

Streek ChampagneChampagne. Waarschijnlijk een van de weinige woorden, waarbij iedereen aan feest denkt.

De echte champagne komt alleen uit de streek Champagne, noordoosten van Frankrijk. De beroemde monnik, Dom Pérignon, vond champagne dan wel niet uit, maar wist wel enkele doorbraken waar te maken die tot op de dag van vandaag het hart vormen in het productieproces van champagne.

Champagne is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam “Champagne” (le champagne) mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte wijnen geproduceerd onder de AOC “Coteaux Champenois”.

Er zijn een aantal redenen waarom champagne het meeste aanzien heeft op het gebied van de mousserende wijn:

 • Champagne is de meest befaamde bubbelende wijn in de wereld. Niet alleen de wijndrinkers, maar iedereen is bekend met de naam;
 • In de Champagne is er vroeger een speciale techniek uitgevonden om de mousserende wijn zo goed mogelijk te perfectionaliseren;
 • De wijn uit de Champagne behoren niet alleen tot de beste wijnen uit hun categorie, maar ze worden ook tot de beste wijnen ter wereld gerekend.

Champagne en mousserende wijn

Champagne behoort onder de categorie mousserende wijn. Deze bubbelwijn heeft echter zo’n unieke smaak dat het zich wel degelijk onderscheidt van de andere mousserende wijn.
Er zijn 3 belangrijke zaken waardoor champagne zicht onderscheidt van de andere mousserende wijnen:

 1. Door het grote aantal wijngaarden en de diversiteit daarvan kunnen de wijnboeren verzamelingen (assemblages) maken van vele wijnen;
 2. De diepe, koude kalksteengroeven, waarin de champagne jarenlang ligt te rijpen;
 3. De jarenlange ervaring die de inwoners van de streek Champagne hebben in het maken van de mousserende wijn.

Naast deze belangrijke zaken spelen ook het koele klimaat en de kalkrijke bodem een belangrijke rol in het produceren van deze excellente wijn.

Champagne wijngaarden 2

Zoetheidscategorieën

Wat veel mensen niet weten is dat er ook bij de mousserende wijn een verschil kan zitten in de zoetheidsgraad.
Bij een witte wijn denkt men al gauw aan de droge en zoete wijnen, maar vergeten dat er ook in verschil is tussen de verschillende soorten champagnes.

Vaak wordt er op de fles al aangegeven welke graad van zoetheid er in de desbetreffende fles aanwezig is.
Er zijn een aantal verschillende graden:

 • Extra brut, brut nature of brut zéro : zeer droog
 • Brut: droog
 • Extra dry: halfzoet
 • Sec: enigszins zoet
 • Demi-sec: vrij zoet
 • Doux: zoet

De populairste soort champagne en andere overheerlijke bubbelwijnen is brut.

Ben je ook een liefhebber van deze exotische mousserende wijn, deel dan ook zeker jouw foto’s, video’s, ervaringen of overige reacties via #champagneday op Twitter en laat iedereen meegenieten van de mooie champagne momenten!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.