Hoe kies ik een lekkere champagne?

Hoe kies ik een lekkere champagne? De keuze in soorten en merken is groot. De ene fles ziet er nog fraaier uit dan de andere, maar uiteindelijk gaat het om de smaak en die weet je van tevoren niet. In dit artikel geven we een aantal handige tips om op heel eenvoudige wijze het risico van teleurstelling te voorkomen.

Champagne of?

Begin met jezelf de vraag te stellen of je champagne wilt of een andere bubbelwijn. Als je voorkeur uitgaat naar echte champagne, dan is de eerste stap heel eenvoudig. Champagne komt altijd uit de champagnestreek en op elke fles staat ook het woord champagne. Ingewikkelder is het niet. Alle andere benamingen zijn wat dit betreft nietszeggend. Ook fraaie bewoordingen zoals méthode traditionelle of champenoise betekenen niet dat het champagne is.

Je zult overigens niet lang hoeven te zoeken om te zien of er champagne op een fles staat. Champagne is een heel sterk merk. Elke producent of handelaar zorgt ervoor dat de naam prominent zichtbaar is op het etiket.

Grand cru en Premier cru

Een volgende vermelding op het etiket heeft te maken met de basiskwaliteit van de wijngaarden. Als er Grand cru of Premier cru op de fles staat, geeft dit een indicatie van kwaliteit van de champagne. Als er alleen maar cru op het etiket staat of er is geen vermelding, dan is de champagne gemaakt van druiven van wijngaarden die in theorie van mindere kwaliteit zijn. Wel is het zo dat de grote bekende champagnehuizen niet altijd Grand cru of Premier cru op hun etiket schrijven omdat ze vinden dat het vanzelfsprekend is dat hun druiven van dergelijke wijngaarden afkomstig zijn. En het kan best voorkomen dat je een champagne die geen speciale vermelding heeft, lekkerder vindt. Maar de notering Grand cru of Premier cru op het etiket geeft in ieder geval een stukje houvast ten aanzien van de kwaliteit.

 bubbelsHet type Champagne

De smaak of hoeveelheid suiker in de champagne wordt aangeduid met de termen Brut, Sec en Doux. Er zijn tussenvormen maar Brut staat voor droog en Doux staat voor zoet. Sec zit daar dan tussen in, halfzoet dus. Net als bij rode en witte wijn kun je mooie synergie bereiken door de champagne en de spijzen op elkaar af te stemmen. Het eten maakt dan de champagne lekkerder en de champagne doet het eten beter smaken.

Ongeveer 85% van alle verkochte champagne is van het type brut, dus droog. Een droge champagne drink je als apéritief met een hartig hapje, of als wijn bij de maaltijd (denk aan vis, zeevruchten maar ook wit vlees). Zoet combineer je eerder met een dessert, hoewel ook daar wel brut bij gedronken wordt.

Qua type champagne kun je ook denken aan het type druif in of de kleur, denk aan rosé. We zullen dit in een volgend artikel bespreken.

Conclusie

Als je op eenvoudige wijze een champagne wilt selecteren, kijk dan of er champagne op de fles staat geschreven. Zoek vervolgens naar de vermelding Grand cru of Premier cru op het etiket. Het geeft een indicatie van de basiskwaliteit van de wijngaarden. Bedenk tenslotte wat je erbij gaat snoepen of eten. Kies een brut (droog) voor een apéritief of maaltijd, of eventueel een doux (zoet) om een dessert te begeleiden. In veel gevallen zul je uitkomen op een brut champagne omdat deze het meest universeel past.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.