Wijnfilmpje Champagne Laurent Perrier

champagne LPDe decembermaand is  de maand van knallende kurken en bruizende bubbels. Er is geen andere maand waarin er zoveel gelegenheden zijn om de kurk van een fles champagne af te laten knallen. Reden voor Wijnbloggers om eens dieper in de wereld van het gouden goedje te duiken. De afgelopen dagen publiceerden we hier op Wijnbloggers al verschillende filmpjes van James Cluer (MW) die in de Champagne verschillende grote en bekende huizen bezoekt. Ook vandaag, op Eerste Kerstdag gaan we verder met onze rondreis door deze streek.Vandaag bezoekt James Cluer het Huize Laurent Perrier, gelegen in Tours-sur-Marne.

Champagnehuis Laurent-Perrier

Champagnehuis Laurent Perrier besaat dit jaar precies 200 jaar en is dus in 1812 opgericht. In 1812 vestigt Alphonse Pierlot uit Chigny-les-Roses zich in Tours-sur-Marne op de wijngaarden Plaisances en La Tour Glorieux en begint hij met het produceren van champagne. Dit zijn de eerste champagnes van het champagnehuis.

eugenie & mathildeIn 188 neemt de keldermeester van Aphonse,  Eugène Laurent, het bedrijf over. Eugène runt het huis samen met zijn vrouw, Mathilde-Emilie Perrier. 6 jaar later komt Mathilde-Emilie er alleen voor te staan als Eugène komt te overlijden. Mathilde-Emilie verandert, ter gedachtenis aan haar man, de naam van het huis in Veuve Laurent-Perrier & Cie. Mathilde-Emilie doet het goed met het champagnehuis en produceert in 1914 50.000 kisten champagne (recordaantal).

De Eerste Wereldoorlog breekt dan uit en het champagnehuis heeft het moeilijk. Gezien de tijd wordt er weinig champagne verkocht en Mathilde neemt Alexander Fletcher Keith Mackenzie aan om de champagne van Laurent Perrier in Engeland op de markt te brengen. Als Mathilde-Emilie in 1925 sterft, erft Eugenie Hortense Laurent het huis, maar Eugenie heeft het moeilijk met de lage verkopen en besluit het huis dan ook te verkopen. Hij verkoopt het bedrijf aan Marie Louise Lanson de Nonancourt.

marieMarie Louise, niet onbekend met de wereld van champagne door haar twee broers, die allebei deze bubbels produceren, stopt al haar spaarcentjes in het bijna failliete huis aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Een zware periode breekt aan en Marie Louise staat er alleen voor. Haar zonen Maurice en Bernard vechten in de oorlog en de Duitsers zijn alom aanwezig. Op een gegeven moment verstopt Marie Louise 100.000 flessen champagne achter een muur om ze uit de handen van de Duitsers te houden.

Maurice, de oudste zoon en de zoon die Marie Louise zou moeten opvolgen, wordt in de oorlog gevangen genomen en overlijdt in een concentratiekamp. Ondanks alles blijft het champagnehuis overeind staan en neemt Bernard, de tweede zoon van Marie Louise, uiteindelijk het roer over. Bernard verzamelt een klein team om zich heen en start met de wederopbouw van het champagnehuis met de boodschap: “Met kwaliteitswijn en -mensen je niet kan falen.”  Alles met het doel het grootste familiebedrijf op de champagnemarkt te worden. En dat lukt.  Anno 2012 is Laurent Perrier één van de bekendste champagnehuizen. Bernard staat nog steeds aan het hoofd van het champagnehuis, maar is zijn dochters Alexandra Pereyre de Nonancourt en Stéphanie Meneux de Nonanc al helemaal aan het voorbereiden voor een opvolging van hem in de toekomst.

Wijnfilmpje Champagne Laurent Perrier

Gerelateerde filmpjes:

Champagne (intro)
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Billecart-Salmon
Bollinger
Lanson

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.