Daar waar je bij de champagne merken Bollinger en Dom Perignon denkt aan snelle auto’s, grote feesten, de jetset en de snelheid van het leven, komt Lanson over als een rustig kabbelend beekje, dat overal naar binnen loopt. Daar waar de historie van de champagnehuizen meestal goed geëtaleerd wordt, is het bij Lanson soberder. Het lijkt alsof Lanson een klein champagnehuisje is, maar niets is minder waar: Lanson is één van de grootste huizen ter wereld. Lanson kom je, met een productie van miljoenen flessen per jaar, overal ter wereld tegen. De champagnes van dit huis zijn het resultaat van jarenlange ervaringen, doorgegeven van generatie op generatie. De champagnes van Lanson kenmerken zich door een unieke stijl en uitstekende kwaliteit
Reden voor James Cluer (MW) om eens een kijkje te nemen bij dit champagnehuis.
Wijnfilmpje Champagne Lanson
De geschiedenis van Champagnehuis Lanson in vogelvlucht
De geschiedenis van het huis Lanson gaat zo’n 250 jaar terug naar het jaar 1760 wanneer François Delamotte, burgemeester Reims besluit om zijn eigen champagnehuis, Maison Delamotte, op te richten. Eén van de redenen dat hij hiermee begon wat dat Lodewijk de 15e in 1728 een wet had uitgevaardigd dat Champagne ook naar het buitenland geëxporteerd mocht worden. Nu men wist hoe je van stille wijn champagne kon maken, ontstond er een enorme grote vraag naar de bubbels door de adel en het Koninklijke hof. Iedereen wilde champagne. Een vraag waar François Delamotte wel oren naar had en toekomst in zag.

Gericht op toekomst (en zijn zonen) krijgt het champagnehuis in 1786 de Delamotte Père et Fils. De jongste zoon van François, Nicolas-Louis, ridder in de Orde van Malta volgt zijn vader in 1798 op en voegt het wapen van zijn Orde aan het huis toe. Het champagnehuis is dan al bekend in het buitenland en dan met name in Duitsland, Noord- en Oost-Europa.
Deze Nicolas-Louis ontmoet dan Jean-Baptiste Lanson, de zoon van een boer uit de Ardennen en zij besluiten samen te gaan werken. Jean-Baptiste is gepassioneerd en een harde werker. Reden om het huis dan ook in 1837 te hernoemen naar Lanson Père et Fils. Onder leiding van Victor-Marie Lanson, de oudste zoon van Jean-Baptiste Lanson en ware ambassadeur voor de champagne, betreedt het champagnehuis meer en meer de buitenlandse markten, waaronder de Engelse markt. De Lanson Champagne wordt hier zo gewaardeerd dat het champagnehuis in 1860 door Koningin Victoria tot hofleverancier wordt benoemd. En vele andere Koninklijke hoven volgen hierin en is het de champagne van Lanson die vaak tijdens belangrijke diners met belangrijke gasten (Eisenhower, Kennedy, Rockefeller, Mitterand) aan de dinertafel wordt geschonken.
Het champagnehuis, dat tot aan 1980 altijd in handen van de familie is geweest, wordt in 1980 verkocht aan de Gardinier Group en zal ook daarna nog menigmaal in andere handen overgaan. Een roerige tijd voor dit champagnehuis. In 1994 komt het in handen van Marne et Champagne, waarna het Lanson International gaat noemen, maar in 1996 wordt ook Lanson International weer overgenomen. Dit keer door the Boizel-Chanoine Group (BCC), die ook de huizen Boizel, Chanoine, Bessserat de Bellefon, Alexandre Bonnet, de Venoge en Philipponnat bezit. Ook nu wordt de naam weer veranderd in Lanson-BCC. Door al deze overnames liep het imago van de Lanson Champagne een behoorlijk deuk op. In 2008 werd het roer compleet omgegooid en om het imago weer te herstellen, ging men terug naar de stijl van het huis in de jaren ’80. En met succes.
Lanson Champagne
Lanson is een unieke champagne die op geheel eigen wijze wordt geproduceerd. De champagne van Lanson ondergaat geen malolactische gisting waardoor de appelzuren behouden worden. Tot de jaren zeventig werd deze wijze van vinificatie overal in de Champagne toegepast. De druivensoorten die gebruikt worden voor de Lanson Champagne zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden, die geclassificeerd zijn als Grands Crus of Premier Crus en samen ongeveer 500 hectare, verspreid over meer dan 50 dorpen, bestrijken in alle districten van de Champagne. Lanson porduceert miljoenen flessen per jaar, evenals de verkoop. Zo werden er in 1999 bijvoorbeeld 8.000.000 flessen van het Lansonhuis verkocht. Lanson is dan misschien niet het eerste huis waaraan je denkt als je champagne hoort, maar het is wel een champagne die aan alle belangrijke tafels ter wereld geschonken wordt…
Gerelateerde filmpjes:
Champagne (intro)
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Billecart-Salmon
Bollinger