Champagne; de afgelopen weken hebben we er al heel wat over geschreven. En dan mag een infographic over Champagne natuurlijk niet ontbreken in onze Wijnbloggers Champagneweken. Dus die hebben we dan ook vandaag. Bij mijn zoektocht naar een leuke infographic over Champagne hoopte ik eigenlijk een infographic met cijfers over de champagneconsumptie in Nederland te vinden, maar helaas die heb ik niet gevonden. Wel vond ik een interessant rapport daarover, maar dat lees je morgen. 🙂
Champagne
Alvorens naar de infographic te gaan nog even iets over het ontstaan van champagne, want het blijft leuk om te blijven vermelden dat champagne eigenlijk per ongeluk is ontstaan. Voor de 15e eeuw was champagne eigenlijk gewoon een stille wijn en dat er bubbeltjes in zijn gekomen, was dus niet de bedoeling. Rond 1500 sloeg een wijnboer in de champagnestreek zijn druivensap, dat net aan het gisten was op om er wijn van te maken. Een grote koudegolf kwam over het land, de temperatuur daalde sterk. Door deze enorme kou stopte het druivensap van de wijnboer met gisten. Toen de temperatuur weer steeg, startte de gisting weer en ontdekte de wijnboer dat er bubbeltjes in zijn druivensap/wijn zaten. Bang dat hij alles weg kon gooien, proefde de wijnboer het bubbelende vocht en… het bleek goed te smaken.
Veel wordt er met deze ontdekking eigenlijk in eerste instantie niet gedaan totdat de monnik Dom Perignon, verantwoordelijk voor de wijngaarden en kelders van de Abdij van Hautvillers zich hier verder mee bezig gaat houden en met veel experimenteren uiteindelijk door heeft hoe je een goede mousserende wijn moet maken. Met de dood van de laatste keldermeester gaat dit “geheim” echter verloren. De rest van de wereld zit echter ook niet stil en ontdekt hun eigen wijze van het produceren van mousserende wijnen: Méthode Traditionelle. De methode die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt om champagne te produceren.
Infographic Champagne
In deze leuke – al zeg ik zelf – vrolijke infographic wordt op een leuke wijze de geschiedenis – het ontstaan en belangrijke mijlpalen – van champagne weergegeven. Natuurlijk ontbreekt de monnik Dom Pérignon, als “uitvinder” (maar ook bijvoorbeeld Madame de Clicquot, de grande dame van de champagne) in deze infographic niet. Naast de rol van de champagne in verschillende tijdperken, worden ook de verschillende glazen waaruit je champagne kunt drinken weergegeven, kun je zien welke ‘royalties’ (al mis ik er toch wel een aantal) love champagne” en nog een aantal leuke feiten en weetjes over champagne.
Bron: Wine.com
Andere infographics:
Wijn infographic 12 tips om je wijnfles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle
Wijn en kaas in een infographic
Wijn smaken – Infographic
Het liefst drink ik Champagne uit een coupeglas in plaats vanuit een fluteglas omdat naar mijn idee, het bouquet beter tot zijn recht komt en bovendien is het feestelijker. Anderen zijn echter van mening dat de ‘bubbels’ sneller verdwijnen vanwege het relatief grote oppervlak.
Wat zijn uw ervaringen?
Beste Jan Jaap,
Zelf drink ik eigenlijk altijd Champagne uit een flûteglas omdat ik dat prettiger vind en ook altijd geleerd heb dat in de coupeglas inderdaad de bubbels sneller verdwijnen. Dus eigenlijk kan ik beter de vraag aan u stellen, aangezien u Champagne uit een coupeglas drinkt. Wat zijn uw ervaringen? Verdwijnen de bubbels?
Natasja
Beste Natasja,
Dank voor jouw snelle reactie.
Mijn ervaring is dat goede merk Champagnes een sterke mousse bezitten alhoewel dit ook niet een maatstaf is. De coupe of flute dient voordat de Champagne wordt ingeschonken schoon aan de binnenkant te zijn. Om extra belletjes te bewerkstelligen kan men met een scherpe mespunt in de bodem van het glas een kras maken en vanaf dat punt zullen ook belletjes verschijnen. Het is een oud trucje 🙂
In Frankrijk en in Belgie wordt de Champagne zowel in een flute of coupe aangeboden en dat heeft meer te maken met persoonlijke voorkeur of traditie.