Champagne, hoezo luxe?

champagne - hoezo luxeAltijd leuk om te zien, als je in de Champagnestreek zelf bent, hoe er tijdens de lunch in sommige kleine dorpjes door werkmannen gewoon een fles Champagne tijdens de lunch wordt opengetrokken. Maar wat wil je ook als je een fles kunt bestellen voor dezelfde prijs als een flesje huiswijn in onze horeca.

In Nederland wordt de meeste Champagne nog steeds in de laatste week van het jaar gedronken met de absolute piek op oudejaarsavond. En Champagne en oliebollen gaan nu niet zo goed samen. Vet slaat de bubbels, het koolzuur dood. En dat is nu net één van de dingen die Champagne zo bijzonder maakt.

Hoe komen die bubbels nu in de fles?

Grofweg heb je drie manieren;

  1. In een groot vat, onder druk, koolzuur in de wijn brengen.
  2. In een groot vat een tweede gisting van de wijn doen door gist en suiker toe te voegen.
  3. Of op chique, een tweede gisting in de fles te doen. Deze laatste manier is wat Champagne onderscheidend maakt van veel andere mousserende wijnen.

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Champagne begint zijn leven hetzelfde als ieder andere wijn; als gegist druivensap. Bijzonder is dat het een blend is van wijnen uit verschillende jaren. Op de Millésimes na, deze Champagnes met jaartal, zijn vaak de paradepaardjes van een producent.

Door het gebruiken van een blend van verschillende jaargangen kun je als maker door de jaren heen steeds je eigen herkenbare stijl maken en ben je los van de invloed van het klimaat, het humeur van de druiven en andere groei- en oogstperikelen.

De oogst wordt vervolgens “opgevoed” in verschillend vaten. En in de Champagne mag het alleen de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier zijn. Alleen deze druivensoorten mogen het in dit gebied gebruikt worden om Champagne te maken.

Na het rijpen en mengen van alle verschillende wijnen wordt de originele Champagne fles hiermee gevuld, met daarbij extra gist en suiker. Deze gisten zetten de suikers om in een beetje extra alcohol, koolzuur en geven daarnaast smaak aan de wijn.

Champagne fles drukDruk in de fles

Leuk feitje, de druk in de fles kan oplopen tot 6 bar, ruim 2 keer zoveel als een goed opgepompte autoband. Misschien toch nog even goed nadenken voordat je in een vrolijke bui indruk wilt maken op je vrienden en de sabel van opa van zolder haalt, om de hals van de fles te slaan.

Het rustig openmaken van de fles heeft zeker ook iets functioneels. Bij een te harde knal verlies je veel koolzuur, of veel erger nog, de champagne zelf. En dat dan even los van de gaten in je vers gestucte plafond of blauwe ogen door de rondvliegende kurk.

Bewaren van Champagne

Na het afvullen, worden de flessen koel bewaard in een kelder met constante temperatuur en luchtvochtigheid. De meest eenvoudige Champagnes mogen na 15 maanden de kelder uit en de winkel in. Maar zoals met zoveel zaken geldt hier ook: hoe meer, hoe beter. Hoe langer de flessen in de kelder blijven, hoe meer smaak wordt afgegeven door de gisting en hoe fijner de mousse wordt. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, want ieder fles die langer in de kelder blijft liggen kost (eerst) geld.

Vervolgens worden de gistresten met een ingenieus procedé verwijderd en klaar gemaakt voor ons als consumenten.  Het leuke van dit alles is dat het slechts een paar uur rijden van ons land gebeurt. Dus als je na oud en nieuw meer over Champagne wilt weten en vooral wilt proeven, stap dan in de auto en rijd eens naar de Champagne. Bezoek daar naast de geijkte bekende huizen ook eens een paar kleine producenten. Er is echt niets leuker dan het ontmoeten van mensen, die met passie over hun bijzondere producten te praten.

 

1 Reactie
  1. Al jaren lang werken wij met een vaste opslag boven op de inkoopprijs van wijn en Champagne, hierdoor zijn wij in staat een fles Premier Cru Champagne aan te bieden voor de schappelijke prijs van 39,00 euro de fles. Resultaat is 6 a 8 honderd flessen op jaarbais

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.