Champagne is goed voor ons geheugen

Champagne goed voor geheugenMartijn Berkhout schrijft het vandaag ook al in zijn blog: “In Nederland hebben we nog steeds moeite om zomaar een fles champagne open te trekken. Het moet eerst feest zijn. Het kan ook andersom: trek die fles open en het ís feest!” Maar het open trekken van een flesje champagne is niet alleen goed voor de feestvreugde en het feestgevoel, het is ook goed voor het geheugen. Althans, dat blijkt uit een Brits onderzoek.

Drie glazen champagne per week goed voor ons geheugen

Volgens wetenschappers kunnen drie glazen champagne per week er voor zorgen dat je je dingen beter kunt herinneren en het zou zelfs helpen tegen hersenziektes als de ziekte van Alzheimer en dementie.

Voor het onderzoek kregen proefratten zes weken lang dagelijks champagne in hun eten. Om te kunnen eten, moesten de ratten in een doolhof op zoek naar hun eten, vervolgens werd 5 minuten later de test herhaald om te zien of de ratten zich de weg naar het eten nog konden herinneren. Van de ratten die geen champagne in hun eten hadden gekregen, vond 50 procent van de ratten de weg naar het eten. Van de ratten die wel champagne in hun eten hadden gekregen, kon 70 procent de weg naar het eten terug.

Volgens de onderzoekers zorgt het zuur dat in de druivensoorten pinot noir en pinot meunier zit ervoor dat het geheugen beter werkt.

Jeremy Spencer, professor biochemie aan de universiteit van het Britse Reading zegt tegen The Mail on Sunday dat de resultaten van het onderzoek met de ratten verbluffend waren. “Nadat de ratten regelmatig champagne hadden gekregen, zagen we een toename van 200 procent van eiwitten die van belang zijn voor het geheugen. Dat trad na zes weken op, we vermoeden dat het bij de mens drie jaar zal duren. Dit onderzoek is boeiend omdat het voor de eerste keer aantoont dat de gematigde consumptie van champagne een gunstige invloed kan hebben op het geheugen.”

Spencer wil dan ook graag onderzoek gaan doen naar het effect van het drinken van champagne bij bejaarden. Daarvoor wil hij 60 bejaarden drie jaar lang champagne laten drinken.

Hoe eerder, hoe beter

“Dementie begint zo rond de 40 en houdt aan tot in de tachtiger jaren”, zegt Spencer. “Dementie is een geleidelijke aftakeling. En hoe eerder je begint met de inname van deze goed ingrediënten, die zich in champagne bevinden, hoe beter”.

Het is overigens niet de eerste keer dat onderzoekers ontdekken dat champagne goed is voor de gezondheid. Hetzelfde team onderzoekers ontdekte in 2009 al dat champagne net zo goed is voor het hart als de antioxidanten die in rode wijn en ook in cacao zitten.

Bron: Mail on Sunday, Telegraph.co.uk

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.