Drie keer voorwaardelijk voor Champagne fraude

champagne fraude champagneDrie voormalige managers van de Esterlin Champagne coöperatie zijn veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en het betalen van € 2.000 aan boete voor hun deelname in de champagne fraude. Het drietal verkocht nep vintage Champagne voor echt.

De Champagne fraude

Tussen 2002 en 2005 verkochten Patrick Jean, de voormalige president van Esterlin, commercieel directeur Lysiane Géraudel en chef de Cave Franck Zehner 426.000 flessen nep champagne aan de Ed supermarkt-groep, een dochteronderneming van de groep Carrefour. De 3 voormalige managers werden voor deze champagne fraude het eerst aangeklaagd in 2005.

champagne fraude elkaar de schuld gevenElkaar de schuld geven

De drie verdachten proberen tijdens het proces elkaar, en met name keldermeester Zehner de schuld te geven. Tijdens het proces verklaarde Zehner: ‘Sinds mijn komst in 2000, is er nooit een echte vintage [Champagne] verkocht aan Ed, nooit.’

De andere twee verdachten beweerden tijdens het precies niet te weten wat er allemaal speelden en niet te weten wat er allemaal in de kelder gebeurde. Daarmee proberen ze keldermeester Zehner de schuld van de champagne fraude in de schoenen te schuiven én ook de schuld van andere problemen die in de coöperatie speelden. De rechter oordeelde echter dat het champagne fraude plan nooit alleen van Zehner afkomstig kon zijn geweest én achtte alle drie de verdachten schuldig.

champagne fraude straffenDe straffen

Naast de 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en de boete van € 2.000 die deze 3 managers kregen, werd er door de rechtbank in Chalon net voor kerst bepaald dat de cooperatie ook een boete moet betalen van € 20.000. Maar dat niet alleen de rechtbank heeft ook bepaald dat er een boete  2,8 miljoen euro moet worden betaald aan de Franse douane.

De Ed supermarkt-groep, misschien wel het grootste slachtoffer in deze zaak met een schade van 2 miljoen, moet zich tevreden stellen met een schadevergoeding van € 5.000.

Zaak Champagne fraude nog niet ten einde

Met de veroordelingen is de zaak echter nog niet ten einde. Ook het Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) heeft een vordering ingediend tegen Esterlin. Geen strafrechterlijke vordering, maar een civiele vordering. Het CIVC diende deze vordering al in toen de fraude aan het licht kwam. Het CIVC wil hiermee duidelijk maken dat ze acties en gedrag dat de reputatie van champagne schade kan toebrengen, aan pakken. Of er nog verdere maatregelen genomen gaan worden, is nog niet bekend.

Bron: Decanter

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.