Champagne eindelijk erkend door China

champagne Het merk ‘champagne’ mag voortaan in China alleen nog maar op flessen champagne komen die afkomstig zijn uit het Franse bodemgebied. De Franse wijnboeren uit de gelijknamige streek zijn natuurlijk dolgelukkig met dit Chinese besluit en zullen wel wat flessen bubbels hebben laten knallen. De wereldwijde verkoop van Champagne groeit en groeit en met name in China groeit de vraag naar de feestelijk bubbels enorm. China is de vijfde grootste afzetmarkt, buiten de Europese Unie. In 2001 werden er nog 50.000 flessen verkocht, in 2012 waren dat ruim 2 miljoen flessen.

(Het drinken van mousserende wijn gebeurt al eeuwen in China. Het werd geïntroduceerd in China tijdens het bewind van keizer Qianlong (1735-1796).)

Bescherming merknaam “Champagne”

Het Internationale Comité van Wijnen uit Champagne (CIVC) heeft aangedrongen op bescherming van het merk “Champagne”, omdat in China, het land dat toch ook bekend staat om de massaproductie in nepgoederen, champagne niet alleen gebruikt wordt voor namaakbubbles, maar ook voor andere producten, zoals hondenspeeltjes en kaarsen.

Door de erkenning van het merk kunnen er effectievere acties tegen nepgoederen, die gebruik maken van deze nu beschermde naam, worden ondernomen. Door de erkenning mag het voortaan alleen nog worden gebruikt voor flessen Champagne die echt uit de gelijknamige Franse streek afkomstig zijn en gemaakt zijn volgens de bestaande regelgeving (specifieke druivensoorten en volgens een bepaalde methode).

Het CIVC hoopt dat na China ook de Verenigde Staten en Rusland overgaan tot de bescherming van de merknaam. Dit is nu nog niet geval, maar CIVC is druk aan het lobbyen.

Wat is echte champagne?

Champagne is pas champagne als het gaat om mousserende wijn, die afkomstig is uit de gelijknamige Franse streek en gemaakt is van een aantal vastgelegde druivensoorten. Ook moet de champagne gemaakt zijn volgens de méthode champenoise/méthode traditionelle. Alleen als mousserende wijn aan alle drie de voorwaarden voldoet, mag het champagne genoemd worden.

Franse champagne bestaat dus eigenlijk niet, aangezien champagne dus eigenlijk altijd uit Frankrijk afkomstig is.

De druiven die mogen worden gebruikt, zijn:

Champagne wordt meestal gemaakt van witte en blauwe druivenrassen. Maar er zijn ook champagnes die alleen van witte druivensoorten gemaakt worden (Blanc de blancs) of van alleen maar blauwe druivenrassen (Blanc de noirs).

Ook strengels regels voor wijn uit de Nappa Valley, cognac en Scotch whisky in China

Naast Champagne worden in China ook wijnen afkomstig uit de Nappa Valley, cognac en Scotch whisky erkend als merknaam en zijn ook deze producten dus beschermd door strenge regelgeving.

Bron: The Local 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.