Wijnfilmpje Champagne Dom Perignon

champagne dom perignonDe decembermaand is volgens mij de champagnemaand bij uitstek. Geen maand waarin er zoveel gelegenheden zijn om de kurk van je fles champagne af te laten knallen. Reden voor Wijnbloggers om eens dieper in de Champagne te duiken. Al eerder deze week publiceerden we hier op Wijnbloggers twee filmpjes van James Cluer (MW) die in de Champagne verschillende grote en bekende champagnehuizen bezoekt. Vandaag het filmpje waarin hij een bezoekje brengt aan Dom Perignon.

Wijnfilmpje Champagne Dom Perignon

Dom Perignon

Dom Pérignon, één van topchampagnes van het champagnehuis Moët et Chandon, kent eigenlijk wel een hele bijzondere geschiedenis. Deze champagne is vernoemd naar Dom Perignon, oftewel naar de monnik (en later Dom) Pierre Perignon. Pierre Perignon komt naar alle waarschijnlijk al op jonge leeftijd in aanraking met de wijncultuur. Als zoon van een advocaat, die eigenaar is van verschillende wijngaarden, is het onvoorstelbaar dat de jonge Pierre niet iets heeft meegekregen van het reilen en zeilen en produceren van wijn.

champagne dom perignon monnikPierre treedt op jonge leeftijd toe tot de orde van Benedictijnen en maakt daar maakt een snelle carrière binnen , want binnen elf jaar na zijn intrede, is Pierre al een Dom. Na zijn verblijf in verschillende kloosters arriveert hij in 1668 bij de Hautvillers Abbey, gelegen bij Epernay in het westen van het departement Marne. 1670 wordt hij gekozen tot Procurator van het klooster. Als Procurator bekleedt hij na de abt, de hoogste positie in het klooster. Als procurator beheert hij alle bezittingen van het klooster – inclusief wijngaarden en kelders.

De wijngaarden van het klooster zijn dan ongeveer 10 hectare groot en slecht onderhouden. Dom Perignon start gelijk met het restaureren van de wijngaarden, breidt deze ook uit (tot 24 hectare) en laat een wijnkelder bouwen.

Dom Perignon heeft één hele grote ambitie en missie: “to create the best wine of the world” en in het kader van deze missie en ambitie besteedt Dom Perignon 47 jaar van zijn leven aan deze missie. Zo ontdekt hij bijvoorbeeld, heel kort gezegd, dat wanneer je een tweede gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden deze mousserend wordt. Een niet geheel onbelangrijk iets voor de champagnemakerij J. (Al bestaat er overigens wel twijfel of dit wel aan Dom Perignon is toe te schrijven. Frère Oudart, keldermeester van de abdij van Saint-Pierre-Aux-Monts wordt ook genoemd als ontdekker van deze manier. Overigens hebben deze twee mannen elkaar gekend en is het ook aannemelijk dat beide heren vele gesprekken samen hebben gehad over het maken van de ultieme wijn.)

Maar daar bleef het niet bij. Dom Pérignon deed nog veel meer voor de vervolmaking van champagne, zoals wij deze nu kennen. Zo was hij de eerste in de Champagne die van blauwe druiven een heldere, witte wijn kon maken, hij introduceerde de kurk als stop en misschien wel zijn belangrijkste bijdrage: Het samenbrengen van verschillende druivenrassen en afkomstig van verschillende wijngaarden tot een mooie wijn. Een bijzondere man, deze Dom Perignon!

Gerelateerde filmpjes:

Champagne (intro)
Veuve Clicquot

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.