Champagne, Cava, Prosecco; wat is het verschil?

knallende champagne kurkenZo’n 95 procent van de meer 2 miljoen flessen Champagne die we in Nederland jaarlijks drinken, wordt in de laatste week van het jaar geopend. Maar naast Champagne zijn er natuurlijk nog andere mousserende wijnen, die een lekker altenatief – en vaak ook goedkoper – vormen voor Champagne. Zoals Cava of Prosecco. Wat is het verschil tussen deze verschillende mousserende wijnen? En waarom is champagne duurder dan de andere mousserende wijnen?

Champagne

Champagne komt uit de gelijknamige streek in Frankrijk en wordt gemaakt van drie verschillende druivensoorten: ChardonnayPinot noir en Pinot meunier. Deze druiven zijn niet echt goedkoop en moet met de hand worden geplukt én een fles champagne is niet zo 1,2,3 gemaakt. Het maken van champagne heeft tijd nodig! Een fles champagne ligt minimaal nog 3 jaar te rijpen in de kelder. De dure druiven, de bewerkelijkheid en de tijd die tussen het maken van een fles champagne en de verkoop ervan zit, hebben alles te maken met de prijs.

Er zijn verschillende “soorten” champagne. Het verschil zit vooral in de hoeveelheid suiker, die na de dégorgement, wordt toegevoegd. Welk soort welke naam krijgt en hoeveel suiker er in mag zitten, is geregeld door de wet. De volgende soorten zijn te onderscheiden:

 • Brut, met een dosage van minder dan 15 gram per liter.
 • Extra Sec, met een dosage van minder dan 20 en meer dan 12 gram per liter.
 • Sec, met een dosage van minder dan 35 en meer dan 17 gram per liter.
 • Demi-Sec, met een dosage van minder dan 50 en meer dan 35 gram per liter.
 • Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

Ook zie je flessen Champagne met aanduidingen als: Brut Nature, Extra-brut, ultra brut, brut zéro of brut intégral. Aan deze champagne is geen  liqueur d’expédition toegevoegd en bevat van nature minder dan 2 gram/liter restsuiker.

Cava export bereikt recordhoogte in 2012Cava

Cava, de Spaanse variant van Champagne, wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. Zowel Cava als Champagne fermenteert in de fles. Het grote verschil tussen deze mousserende wijnen zijn de druivensoorten die gemaakt worden. Voor Cava wordt meestal een mix van Macabeo, Parellada, Xarel·lo.gebruikt. Omdat Spanje een warmer klimaat heeft, Ook Cava kent verschillende categorieën waarbij het alles te maken heeft hoeveel suiker er is toegevoegd in welke categorie een Cava thuis hoort.Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën:

 • Brut nature: zonder toevoeging van suiker
 • Extra brut: niet meer dan 6 gram per liter
 • Brut: 6 tot 15 gram per liter
 • Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
 • Seco: 17 tot 35 gram per liter
 • Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter
 • Dulce: meer dan 50 gram per liter

Tip: Meng Cava met verse jus d’orage (verhouding 1:1) en serveer dit tijdens het kerstontbijt 🙂

prosecco-druifProsecco

Hoe zit het dan met Prosecco? Prosecco, gemaakt van de druif Glera (staat ook bekend als druif Prosecco) fermeteert meestal in een tank in plaats van de fles , waardoor Prosecco een iets eenvoudiger karakter krijgt dan Cava of Champagne. Prosecco is schuimig, fris, fruitig, jong en iets zoeter dan cava of champagne , waardoor het voor de meeste mensen toegankelijker is. Ook Prosecco kent een aantal verschillende varianten!

 • Prosecco Spumante; de betere Prosecco. Deze Prosecco ondergaat een tweede gisting, waardoor de Prosecco Spumante een hogere koolzuurdruk krijgt en wat meer mousse. De flessen van deze Prosecco zijn meestal afgesloten met een kurk en de metalen muselet, net zoals de afsluiting van Champagne dus.
 • Proscco Frizzante (vino gentile): deze Prosecco krijgt geen tweede gisting en heeft hierdoor een wat lagere koolzuurduk. Je herkent de flessen aan de stevige kurk met het bekende touwtje (spago) of een kroonkurk.
 • Prosecco Spent (prosecco tranquillo): Dit zijn Prosecco’s zinder koolzuur. Deze worden eigenlijk buiten Italië niet verkocht.

Tip: Mix 2 bolletjes citroenijs, 30 ml vodka en 60 ml Prosecco en je hebt een heerlijk spoon! Leuk en lekker als tussengang bij het kerstdiner bijvoorbeeld. 

Andere bubbels

Naast Champagne, Cava en Prosecco zijn er nog een aantal andere mousserende wijnen, die ook de moeite waard zijn. Zoals bijvoorbeeld Franciacorta. Deze Franciacorta is een mousserende wijn uit Noord-Italië, die van twee van de drie traditionele Champagnedruiven is gemaakt. En ook de Franse Cremant, Franse mousserende wijnen met gisting op fles, die niet uit de Champagnestreek afkomstig zijn, is de moeite waard. Verschillende Franse regio’s maken Cremant, waarbij elke regio zijn eigen stijl heeft als het gaat om Cremant.

 

 

 

 

5 Reacties
 1. Mijn voorkeur blijft toch uitgaan naar de prosecco. Die zijn naar mijn idee veel zoeten van smaak dan de Champagne. De cava vindt ik daar in tegen te zacht!

 2. Wij zijn geëvolueerd naar sekt brut (Duitsland) sinds jaren (meer dan 15 jaar) en drinken ongeveer 300 flessen op jaarbasis met 2 personen. Gewone wijnen hebben wij afgeschaft om gezondheidsredenen. Ze worden gemaakt uit druivensoorten :
  Riesling, Elbling, Pinot noir, Chardonay, pinot Menier als meest bekende. De betere sekten (10.- tot 15.- /fles) concurreren
  gemakkelijk de Franse, niet alleen in prijs maar meestal ook in kwaliteit.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.