Champagne actualiteiten in de keuken van Floris

Champagne and cork exploding from bottle

Wauw, wat is het toch geweldig om deel uit te mogen maken van het Wijnbloggers team. Er komen zoveel fantastische dingen op mijn pad. Neem nou afgelopen dinsdag. Gewoon een normale dinsdag zou je denken. Niet dus. Ik zat te lunchen samen met een zeer professioneel Champagne gezelschap in een fantastisch restaurant in Rotterdam. De lunch liet ons kennis maken met de meest vernieuwende feitjes omtrent de champagne wereld. Onder het genot van een heerlijke lunch werden er ook champagnes gedronken (uiteraard!).

We kennen allemaal het gevoel van opkomende ‘honger’ wanneer je vroeger in de keuken zat te wachten tot je moeder klaar was met eten. Vol verwondering bekeek ik nauwkeurig alle handelingen en met de seconde kreeg ik meer zin in het gerecht wat zij aan het bereiden was. Dit gevoel van bewondering had ik ook in het restaurant: In de keuken van Floris. Je zit letterlijk in Floris Versluijs zijn keuken. Ik vond het een unieke formule die bij mij erg goed aansloeg. Je ruikt en ziet het eten dat vol liefde wordt klaargemaakt te midden van het restaurant. Iedere gang kende ook een bijpassende champagne die zorgvuldig door sommelier Wilfred Roth werd toegelicht. Ik denk dat jullie alles nieuwsgierig zijn naar de gerechten en champagnes hè.. Zie hier waar wij van genoten hebben. Niet jaloers zijn, oké een beetje is wel op zijn plaats.

image1 (3) image2 (4)image1 (4)image2 (5) image4 (1) image3 (1)image5 (1) image6 image7

Zowel het eten en natuurlijk het drinken als de complete ervaring hebben deze middag tot een geweldig succes weten te maken. Prachtige kunstwerkjes waarbij het bijna zonde is om daar aan te beginnen. Je moet er eerst even naar kijken en genieten. En daarna op verzoek van de Chef eerst even ruiken, zodat je de smaakbeleving beter meemaakt. Daarna is het van belang om de verschillende texturen van de gerechten te onderscheiden en daadwerkelijk te ervaren. Dit zorgt er voor dat alles beter tot zijn recht komt en je ultiem zal genieten.

Verder stond deze middag in het teken van champagne. Grégoire Van den Ostende, directeur van het Bureau Du Champagne Benelux had een uitgebreide presentatie voorbereid waar de volgende feiten het meest opvielen. Namelijk het heugelijke feit dat op 5 juli 2015 de commissie van het werelderfgoed Unesco de inschrijving van de “Champagne-hellingen, -huizen en –kelders” op de lijst van het werelderfgoed heet gezet. Het gaat om een historische beslissing! De 21 vertegenwoordigers van de aan de conventie van het werelderfgoed deelnemende staten hebben de inschrijving unaniem gestemd in de categorie : “levende culturele landschappen”. De commissieleden hebben de uitzonderlijke, universele waarde van de “Champagne-hellingen, -huizen en –kelders” erkend en geoordeeld dat de voorwaarden voor de bescherming en het beheer van het voorgestelde “goed” vervuld waren. De lunch was dermate goed gepland dat het met dit heugelijke feit zou samenvallen.

En wisten jullie dat:

  • Het Champagne wijngebied is goed voor 0,4% van de totale wereldwijde oppervlakte aan wijngaarden en voor 4% van de totale Franse wijngaardoppervlakte.
  • Grootste speler in het Franse segment wijnen. Draagt op een determinerende manier bij tot de vitaliteit van de nationale economie.
  • De Champagneketen ligt aan de basis van zo’n 30.000 directe jobs. Tijdens de oogst komen daar nog eens zo’n 120.000 seizoenarbeiders bij.
  • Belangrijkste exportspeler in Frankrijk op vlak van wijnen en gedistilleerde dranken.
  • Champagne vertegenwoordigt 32% van de wijnexport in waarde
  • Champagne wordt uitgevoerd naar meer dan 190 landen en is goed voor 13% in volume en 40% in waarde van de wereldconsumptie van schuimwijnen.En Nederland is goed bezig! In 2014 groeide de champagne import met 20,6%. Lekker bezig allemaal. Er zijn steeds meer redenen om eens een heerlijke fles champagne open te trekken. Ga zo door allemaal.Ben je nu helemaal overdondert en wil je graag een keer iets soortgelijks meemaken? Reserveer dan snel bij: In de keuken van Floris en laat je verrassen en overdonderen door een zeer sterk staaltje culinaire hoogstand.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.