Chablis Premier Cru Montmain 2009 – Domaine Pinson Freres

Chablis Premier Cru Montmain 2009 - Domaine Pinson Freres Het Domaine Pinson is gelegen op 12 ha. Zij hebben een grote wijngaard met toestemming om diverse wijnen te maken. Voor AOC hebben ze een wijngaard met een oppervlakte van 2,94 ha, voor Chablis Premier Cru een wijngaard van 7,02ha en voor Chablis Grand Cru een wijngaard met een grootte van 2,57h.

Door de ligging van de percelen en de zon hebben ze de gelegenheid om Premier Crus op verschillende percelen en niveaus te maken: La Forêt, Montmain, Vaugiraut, Vaillons, Fourchaume en Mont de Milieu. Iedere Premiers Crus heeft zijn eigen karakter en is niet te evenaren.

De Grand Crus zijn gelegen  op het perceel van de Grand Crus Les Clos, vaak herkenbaar als Du Vignoble Chablisien.

De historie van Domaine Pinson

1640: Er wordt een begin gemaakt met het documenteren van de wijngaarden.

1880: De eerste flessen chablis worden gebotteld.

1910: De familie Pinson werkt aan verschillende culturen in de wijngaard.

1940: Louis Pinson constateert het unieke van zijn productie van chablis wijnen en zorgt voor commercie van zijn eerste flessen chablis.

1983 en 1987 gaan Laurent en Christophe (net afgestudeerd van het Lycee Viticole de Beaune) met hun kennis en grootvader aan de slag.

2004:  Een nieuwe technologie wordt gecreëerd, expansie van de capaciteit van handel en 2 nieuwe wijnkelders worden in gebruik genomen om de wijnen te ouderen.

2012: Nieuw stokken worden geplant en het domein uitgebreid naar 14ha.

Chablis Premier Cru Montmain 2009 van Domaine Pinson Freres - kelderDomaine Pinson heeft dus een lange geschiedenis in het maken van wijnen en heeft deze steeds verder ontwikkeld. De percelen liggen op de linkse oever van de rivier de Serein. De wijngaarden zijn 40 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en gerijpt in vaten van 228 liter gedurende 9 maanden. De vaten zijn 3 tot 6 jaar oud. De wijn is het beste na 3 tot 5 jaar.

Wij hebben een assortiment gekocht van verschillende jaargangen van Montmain en Fourchaume, van Clos en Clos Authentique. Wat een klein gedeelte is van het assortiment.

(Voor uitgebreide informatie over hun assortiment verwijs ik naar www.Domaine-pinson.com.)

Domaine Pinson wint al jaren medailles voor hun wijnen en krijgen vermeldingen in bijv. Guide Hachette en Decanter. Met hun premier Crus en Grand crus scoren ze het beste, maar ook met de Clos en Clos Authentique.

Chablis Premier Cru Montmain 2009 van Domaine Pinson Freres - ChablisDe omgeving van Domaine Pinson

Chablis ligt in de Bourgogne ten zuid westen van de Champagne-streek. Als je de stad binnenkomt door de poorten word je overvallen door de hoeveelheid wijnhuizen. Als je wilt, kun je veel proeven, maar ik denk dat het wel op prijs gesteld wordt dat je dan ook wat koopt. Wij waren te voet en hebben een tweetal huizen bezocht en het laatste Pinson gaf onze voorkeur.

De bodem bevat kalk met fossielen sporen uit een ver verleden. Door de bodem heeft deze wijn veel mineralen. De druif die in Bourgogne, maar vooral voor Chablis gebruikt wordt, is Chardonnay.

Wat proeven we?

Vandaag proeven we dus een Chablis Premier Cru Montmain van Domaine Pinson. We kennen natuurlijk allemaal de Chardonnay wijnen, maar Chablis met hun kimmeridge bodem (mengsel van klei, kalk en resten van zeediertjes en schelpen) blijft wel heel speciaal. De wijn heeft een mooie minerale neus, floraal, boterbabbelaar, geroosterde tonen en citrus. In de smaak komen deze frisse tonen weer terug met licht geroosterde tonen in de afdronk.

Conclusie m.b.t.  Chablis Premier Cru Montmain 2009

De Chablis Premier Cru Montmain 2009 is een mooie wijn voor een prijs tussen de 15 en 17 euro. De wijn is bij een heerlijk vismenu zeker aan te bevelen.

Verschillende wijnen van Pinson zijn in Nederland te koop bij info@delogie.nl in Amsterdam.

Chablis Premier Cru Montmain 2009 van Domaine Pinson Freres - wijnvaten

  Meer lezen van Dimph? Alle artikelen van Dimph vind je hier...

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.