Celstraf voor wijnzwendel

celstraf voor wijnzwendelAfgelopen woensdag zijn de twee mannen en een vrouw van Bordeaux Advisory, die voor de rechter moesten verschijnen voor een grote wijnzwendel, veroordeeld door de rechter tot 3,5 jaar cel. De rechter achtte bewezen dat het drietal zich schuldig heeft gemaakt aan het oplichten van een aantal beleggers in wijn.

De wijnzwendel

Het drietal beloofde geïnteresseerde beleggers gouden bergen. Mooie brochures en fraaie verkooppraatjes beloofden hoge rendementen. En de geïnteresseerde beleggers, die lieten zich verleiden. Tussen 2002 en 2007 belegden de slachtoffers samen voor zo’n 19 miljoen euro in de wijn.

De wijn was natuurlijk in het echt veel minder waard. De ‘geweldige ’wijn van Bordeaux Advisory die door de curator van het failliete Bordeaux Advisory is teruggevonden in een depot in Frankrijk, leverde bij verkoop door de curator slechts een half miljoen euro op.

Alles weg

De bijna 600 schuldeisers hebben gezamenlijk een vordering van circa 9,5 miljoen euro op Bordeaux Advisory. De curator heeft tot dusver ongeveer 2 procent van deze vordering kunnen uitkeren aan de gedupeerden. 2 procent en de pot is leeg. De curator verwacht dan ook niet dat er nog meer geld binnen zal komen en uitgekeerd kan worden. De gedupeerden kunnen dus naar hun centjes fluiten. Volgens de rechtbank zijn beleggers soms hun hele spaargeld of pensioen kwijtgeraakt. “Een aantal van hen is totaal geruïneerd”, aldus de rechtbank.

Opgelegde straffen voor wijnzwendel

De 49-jarige John T. uit Posterholt (de hoofdverdachte), die het Openbaar Ministerie graag vier jaar achter tralies wilde zien, kreeg 3,5 jaar cel opgelegd van de rechtbank. De 45-jarige Amsterdamse Judith, directeur van Bordeaux Advisory, kreeg twintig maanden cel. D. was de directeur van Bordeaux Advisory. De derde zwendelaar, de 61-jarige Richard W. uit Londen is door de rechtbank tot achttien maanden veroordeeld. Ook tegen hem was een gevangenisstraf van twee jaar geëist.

Kassa 

Al in 2007 waarschuwde het Vara-programma Kassa in haar uitzending (zie onderstaand filmpje) voor de wijnzwendel van Bordeaux Advisory.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.