Cava Brut Krismanel (proefnotitie)

spaanse wijngaardenDecember is dé maand bij uitstek waarin bubbels op tafel komen. Er is zoveel te vieren  deze maand. En een toost uitbrengen met champagne of met een andere mousserende wijn, zoals cava bijvoorbeeld, verhoogt het feestgevoel alleen nog maar meer. Vandaar dat we vandaag op de proeftafel eens een mousserende wijn hebben, en wel: Cava Brut van Krismanel.

Wat staat er op het etiket?

krismanel-cava-brut-1Voordat we gaan proeven, kijken we natuurlijk eerst even op het etiket. Wat vertelt het etiket van deze cava ons?

Wijnhuis Krismanel
Wijnsoort Mousserend
Land Spanje
Regio Catalonië
Druif Macabeo, Parellada, Xarel·lo
Fles formaat 0.75
Alcoholpercentage 11.5 %

Extra info: Deze wijn bestaat uit de volgende druivensoorten: 40% Macabeo, 40% Parellada, 20% Xarel·lo. Deze cava heeft minimaal 12 tot 15 maanden flesrijping onderdaan (de wet geeft aan dat cava minimaal 9 maanden flesrijping moet hebben gehad!) Het restsuiker in deze wijn is minder dan 2 gram per liter, dus mag deze wijn doorgaan voor extra brut.

Wijnhuis Krismanel

Het wijnhuis dankt zijn naam aan Joan Roig, die het wijnhuis vernoemd heeft naar zijn kinderen, Chris en Manel. Dit wijnhuis bestaat al meer dan 75 jaar en is een familiebedrijf. Het was José Raventos die in 1872 besloot om met dit wijnhuis Cava’s te maken. Na een bezoek aan de Champagnestreek kwam hij zo enthousiast en geïnspireerd terug dat hij besloot met het bedrijf van de familie Raventos cava’s te gaan maken. De wijze waarop cava gemaakt wordt, is eigenlijk gelijk aan de manier waarop men in de champagnestreek champagne maakt. Het grootste verschil tussen champagne en cava is dan ook de druivensoorten die gebruikt worden. Gebruikt men voor champagne de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir, en Pinot Meunier, voor de productie van cava wordt gebruikt gemaakt van de lokale witte druivenrassen Xarello, Macabeo (Viura) en Perrelada.

Cava Brut Krismanel; wat proeven we?

Goede Cava’s zijn frisdroog en opwekkend van smaak. Variërend van lichte fris smakende wijn tot wijn die door jarenlange flesrijping vol en krachtig van smaak zijn en het beste bij de maaltijd gedronken kunnen worden. Een Spaanse Cava van het puurste soort. Groene appeltjes, een frisse, rinsige, sappige smaak met een beendroge finale. Eetlustopwekkend!

Conclusie m.b.t. de Cava Brut Krismanel

Fris droog en opwekkend van smaak. Heerlijke kleine belletjes en een lekkere vol frisse afdronk. Ideaal aperitief en een goede vergezeller van schaal- en schelpdieren en lichte visgerechten.

Waar kun je deze cava kopen?

Deze wijn kun je onder andere kopen bij Grapeful.nl à € 10,95. Je vindt de wijn hier...

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.