Chianti

wijngaardItalië. Het land van de mooie landschappen, het lekkere weer, de goede pasta’s, de overheerlijke olijfoliën, de olijven zelf, maar aan dit met geweldige elementen gevulde rijtje mag dit zeker niet ontbreken: de heerlijke chianti wijnen.
Nu de zomer weer redelijk aan zijn einde komt, denk ik terug aan de heerlijke vakantieperiode die ik heb gehad in Italië. 2 weken lang mogen en kunnen genieten van de cultuur in Italië met alles wat daarbij komt kijken.
Zelf was ik voor mijn vakantie nog nooit in Italië geweest, maar natuurlijk wel veel over gehoord. Mijn geschetste beeld over dit mooie land kwam zeer overeen met de werkelijkheid. De landschappen zien eruit zoals verwacht: mooi, groen, bergachtig en natuurlijk bezaaid met wijngaarden.
2 weken lang ben ik samen met mijn moeder gaan rondrijden in Italië, wel te verstaan Noord- en Midden-Italië. Van te voren hadden we nog niet echt een planning gemaakt voor al onze bezigheden. Wel wisten wij dat we beslist wijn moesten gaan proeven bij een lokale wijnboer!

Castellina in Chianti

Na een dag cultuur snuiven in Lucca, wilden wij op de terugweg naar Poggibonsi. Dit stadje staat bekend om de vele wijnboeren. Helaas mag je ook op de Italiaanse snelweg lekker doorrijden, dus misten we de afslag.  Gelukkig is mijn moeder een goede kaartlezer en ontdekte ze al gauw dat er ook in Castellina in Chianti wijnboeren te vinden zijn. Dus vervolgden wij onze reis naar een van de vele Toscaanse gebieden.
Ons plan was om een mooi wijnkasteel te bezoeken, maar na de constatering dat we te weinig benzine hadden en ook nog aardig wat kilometers moesten rijden naar het volgende tankstation, besloten wij om een kleinere wijnboer op te zoeken.
Wij waren zeker niet de enige die dit idee hadden. Nog 2 andere, hoe kan het ook anders, Nederlandse gezinnen brachten een bezoekje aan deze mooie omgeving. Eenmaal binnen wilden wij natuurlijk gelijk gaan proeven. We werden erg vriendelijk ontvangen en met enthousiasme werden de wijnen voor ons op een rijtje uitgestald.

Even op een rijtje welke wijnen wij hebben geproefd:wijn

  • Il Doccione 2007 Toscana IGT Rosso
  • Chianti Classico Docg 2009
  • Chianti Docg 2012
  • Poggi Della Cipresseta Toscana IGT Rosso
  • Il Ribellino Toscana IGT Bianco
  • Grappa

Rijk aan smaak

Vele mooie wijnen, met vele verschillende smaken. Wijn gelegen in Italiaanse houtvaten of wijn gelegen in Franse houtvaten: het verschil is duidelijk aanwezig!
De o zo bekende Grappa; gedistilleerde wijn met een promillage van 40%. Dezelfde bereidingswijze als de bekende whiskey of cognac. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit een heftige smaak geeft en toch niet een van mijn favorieten is. De fles was ook aanzienlijk kleiner dan de overige wijnflessen…!

IMG_0535Omdat het al ging schemeren en we nog een lange rit voor de boeg hadden, besloten wij een einde te maken aan de proeverij. Genoten hebben wij zeker en de kilometers die we extra gereden hebben om hier te komen, waren het meer dan waard.

Twijfel je nog om naar Italië op vakantie te gaan? Wees dan nu overtuigd en ga het zeker een keer doen. Voor de lekkere wijnen is Toscane een geweldig mooi gebied, met vele verrassingen.

Over de geproefde wijnen zal ik snel nog eens een blog schrijven, want die zijn het meer dan waard om aandacht aan te schenken. Oftewel, dit wordt vervolgd!

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.